• home
 • video
 • pas verschenen

  Andy Schleck: "Ik fiets nu naar het werk"

  Andy Schleck is de peter van het WK in Luxemburg.

  In 2014 had Andy Schleck genoeg van het profbestaan. Drie jaar later heeft de Tourwinnaar uit Luxemburg weer plezier in het fietsen. "Vroeger was het afzien. Nu is het plezier maken", vertelt de 31-jarige ex-renner aan Sporza.

  Fietswinkel Schleck

  Drie jaar geleden zette Andy Schleck (foto) een punt achter zijn carrière. Wij zochten hem op in Bièles voor het wereldkampioenschap veldrijden. Schleck is peter van het WK.

  "Sinds een jaar run ik een fietswinkel in de buurt van Luxemburg Stad (zie video)", vertelt hij. "Ik organiseer ook fietstochten, ik leer kinderen fietsen en ik begeleid jonge talenten in Luxemburg."

  Voorts geniet ik van het leven. Ik breng mijn zoon van drie groot en binnenkort ga ik trouwen."

   

  "Geniet meer van zeges dan toen"

  Tijdens zijn carrière piekte Andy Schleck elk jaar naar de Ronde van Frankrijk (foto). Mist de Tourwinnaar van 2010 die tijd? "Niet echt", geeft Schleck toe.

  "Ik zit nog altijd tussen de fietsen en de renners. Ik volg de Tour nog als commentator voor de Luxemburgse televisie. En ik heb mijn fietswinkel."

  "Koersen zal altijd de liefde van mijn leven blijven. Nu kan ik meer van mijn overwinningen genieten dan toen. Als ik foto's zie uit die tijd, glunder ik. Ik kijk daar heel anders naar nu."

  "Toen mocht ik van mezelf niet genieten van Luik-Bastenaken-Luik, omdat ik de volgende dag al voor de Tour ging trainen. En na de Tour lag de focus al op de volgende Tour. Ik had nooit tijd om even achteruit te kijken."

  "Vroeger was fietsen afzien. Nu een plezier"

  "Ik vind het nu veel leuker om te fietsen", gaat Andy Schleck voort. "Ik hoef niet meer te trainen om mijn conditie aan te scherpen. Ik hoef die extra kilo niet meer kwijt te spelen."

  "Vroeger was het afzien. Nu mag ik plezier maken. Ik rijd met vrienden. We lachen wat, we stoppen voor een koffie en als ik moe ben, keer ik huiswaarts om weer op te warmen."

  "Had fout kunnen lopen voor Froome"

  Andy Schleck volgt de Ronde van Frankrijk nu als commentator voor televisie. Vorig jaar trok hij grote ogen toen Chris Froome (foto) zijn opmerkelijke afdaling inzette.

  "Ik was verrast. Met alle respect voor Chris Froome, maar ik zou het niet geriskeerd hebben. Hij heeft er maar enkele seconden mee gesprokkeld. Het had ook fout kunnen lopen. Dan had hij de Tour verloren."

  Hoe vaak wint Froome de Tour nog? "Dat is een open vraag. Voor zijn grootste concurrent moet hij naar zichzelf kijken. Froome zal de Tour zeker nog winnen, als hij tenminste geen fouten maakt."

  🎬 Andy Schleck in zijn fietswinkel

  Schleck peter van WK in Luxemburg

  Komend weekend is Andy Schleck peter van het WK veldrijden in zijn Luxemburg. Wij trokken met de Tourwinnaar van 2010 op pad om het WK-parcours te leren kennen.