• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het moet stoppen. Laat cortisonen niet meer toe"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  In Extra Time Cross heeft Sven Nys opnieuw een pleidooi gehouden om het gebruik van cortisonen te verbieden. "Je rijdt er rapper van. Vaak worden cortisonen misbruikt", haalt de ex-veldrijder aan. "Het is gevaarlijk als je overdrijft", vult commentator Michel Wuyts aan.

  Sven Nys: "Te vaak misbruikt"

  Sven Nys (foto) is al jaren een fervente tegenstander van cortisonegebruik. Het product is alleen toegestaan als je een doktersattest kan voorleggen. Renners die last hebben van een ontsteking kunnen zo toch blijven sporten. Na voorschrift moeten ze wel acht dagen aan de kant blijven.

  "Het moet stoppen. Laat cortisonen niet meer toe", stelt Sven Nys over de (valse) attesten. "Je kan ze gebruiken voor je gezondheid, maar vaak worden ze ook misbruikt. Je rijdt er rapper mee, maar het gooit je systeem overhoop. Vaak verkort het je sportcarrière."

  Michel Wuyts: "Het moet stoppen"

  Ook Michel Wuyts (video) vindt cortisonen gevaarlijk. "Ik heb al vaker telefoons gekregen met de boodschap dat het gebruik van de ontstekingsremmer moet stoppen", getuigt onze wielercommentator.

  "Cortisonen zijn prestatiebevorderend. En het is gevaarlijk als je overdrijft. Daar moet je een einde aan maken, ook al kan dat met een attest. Dat moet stoppen, anders kom je er niet vanaf."

  De Internationale Wielerunie UCI kan het probleem niet meteen oplossen, weet Michel Wuyts. Wie dan wel? "Het Wereldantidopingagentschap WADA. Het WADA vindt dat je je sport moet kunnen bedrijven."

  Video player inladen ...

  Vannieuwkerke: "Formulieren De Clercq"

  Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel maakten deze week hun dopingcontrole openbaar om komaf te maken met insinuaties.

  In Extra Time Cross trok Karl Vannieuwkerke zijn stoute schoenen aan. "Ik had de formulieren van Mario De Clercq voor zijn WK's ook graag eens gezien", sprak de wielerpresentator en -commentator. "In die tijd prepareerden de meesten zich voor een WK. Daar moet je niet flauw of naïef over doen."

  De Clercq kroonde zich in zijn carrière drie keer tot wereldkampioen (1998, 1999 en 2002). Nu werkt hij als ploegleider in het veldrijden.

  Video player inladen ...