• home
 • video
 • pas verschenen

  "Liever bijgestuurd door videoref, dan het achteraf moeten komen uitleggen"

  Tim Pots was zelf jaren scheidsrechter in eerste klasse.

  In Nederland zorgde de videoscheidsrechter gisteren voor een primeur. Een leerrijk precedent voor de Belgische competitie, waar de videoref volgend jaar zal mogen ingrijpen. Radio 1 vroeg de Belgische videoref Tim Pots om een stand van zaken in ons land.

  In België mag de videoscheidsrechter pas volgend seizoen ingrijpen in wedstrijden. Dit seizoen wordt het systeem "offline" getest en is er geen communicatie met de hoofdscheidsrechter op het veld.

  "Als videoref zitten we in een busje uitgerust met allerlei schermen en apparatuur waarmee we kunnen zoomen, stilzetten, etcetera. We hebben alle tools om een clipje door te sturen naar de scheidsrechter op het veld, maar doen dat nog niets", vertelt Pots.

  "De FIFA heeft vier situaties omschreven waarin de videoref mag tussenkomen (goal of niet, rode kaart of niet, penalty of niet of wanneer een verkeerde speler wordt aangeduid). Bij twee van de vier situaties is interpretatie mogelijk (penalty en rode kaart). Die fases zet de videoref klaar op een scherm voor de hoofdscheidsrechter, zodat hij de fase kan herbekijken."

  "Wat de valkuilen zijn voor videoscheidsrechters? Het gaat om sleutelfases. De verantwoordelijkheid zorgt voor druk. Daarnaast is er tijdsdruk.

  "Een disciplinaire beslissing als een rode kaart kan vijf minuten na de fase nog bijgestuurd worden, maar bij een speltechnische fase moet de beslissing vallen voor de bal opnieuw in het spel is. Bijvoorbeeld als de scheidsrechter fluit voor een schwalbe, maar de videoref denkt toch dat het penalty is."

  Pots was zelf jaren hoofdscheidsrechter op het hoogste niveau in België. Zou hij het leuk hebben gevonden om door een videoref gecorrigeerd te worden? "Ik heb een videoref toch gemist, ja."

  "Iedereen weet dat scheidsrechters in een match vijf tot tien procent van de fases verkeerd inschatten. Daar zijn studies over. Een videoref zal dus wel eens een verkeerde beslissing van de scheidsrechter op het veld aan het licht brengen, maar liever dat dan het achteraf te moeten komen uitleggen."

  Primeur voor Nederland: beslissing herzien na bekijken van de beelden

  Vorige maand zorgde de videoscheidsrechter al eens voor verhitte gemoederen in Nederland. De supporters van PEC Zwolle waren boos omdat de videoref de scheidsrechter gelijk gaf na het fluiten van een penalty.

  Gisteren zorgde de videoref voor een primeur. Hij vroeg hoofdscheidsrechter Pol van Boekel de beelden van een penaltyfase te herbekijken in de wedstrijd tussen Utrecht en Cambuur. Daarna besliste Van Boekel een penalty voor Utrecht in te trekken. (Zie: "Lees ook")