Ga naar de inhoud

Spaanse ex-wielrenner onthult: "Ondernam 11 zelfmoordpogingen"

 wo 25 januari 2017 17:47
José Ivan Gutierrez kroonde zich 2 keer tot Spaans kampioen.
Sommige sporters vallen wel in een heel groot zwart gat. "In 2013 verliet ik de Tour door een zenuwinzinking", onthult José Ivan Gutierrez (38) aan de Spaanse radiozender Cadena Cope. "Wielrennen is enorm lastig en stresserend."

"Ik weet niet wat er in mijn hoofd omging"

2 keer won hij de Eneco Tour en 13 jaar lang reed hij bij Movistar (en voorgangers Illes Balears en Caisse d'Epargne). José Ivan Gutierrez hing 3 jaar geleden zijn fiets aan de haak, maar kampte in de herfst van zijn carrière en erna met zware mentale problemen.

"Het begon allemaal in maart 2013", zegt Gutierrez aan de Spaanse radiozender Cadena Cope. "Ik weet niet wat er in mijn hoofd omging, maar ik heb mezelf toen voor het eerst schade aangebracht."

"Wielrennen is een heel lastige en stresserende sport. En op een bepaald moment voelde ik dat het niet meer ging zoals vroeger."

"Enkele maanden later verliet ik de Tour (2013) door een zenuwinzinking. Ik was in paniek en wou enkel nog verdwijnen uit de wedstrijd… en uit de wereld."

"Bij Movistar begrepen ze mijn probleem niet"

"Ik heb 11 zelfmoordpogingen ondernomen", zegt Gutierrez, die stopte met koersen in 2014. "Er zijn goede en duistere dagen. Maar het is nu al een tijdje geleden dat ik een slechte dag had."

En hoe reageerde zijn team Movistar op de mentale problemen van Gutierrez? "Toen ik mijn problemen uitlegde, begrepen ze me bij Movistar niet."

"Maar ik ben uit de tunnel gekropen dankzij (voetbalclub) Racing Santander, waar ik raad geef aan de eerste ploeg. Dat doe ik met veel plezier en zonder vergoeding."

De carriére van José Ivan Gutierrez

  • 1999: Profdebuut bij Once (bij o.a. Olano, Jalabert en Sastre)
  • 2001: Spaans kampioen op de weg
  • 2002: Overstap naar Ibanesto.com ((bij o.a. Flecha, Mancebo en Mentsjov)
  • 2006 en 2007: Eindzege Eneco Tour
  • 2010: Spaans kampioen op de weg
  • 2013: Opgave in de Tour na zenuwinzinking
  • 2014: Gutierrez rijdt zijn laatste profkoers, in de Eneco Tour

Zit u zelf met vragen rond zelfdoding, neem dan contact op met de Zelfmoordlijn, op het telefoonnummer 1813, of met Tele-Onthaal, op het nummer 106.