• home
 • video
 • pas verschenen

  Heynen: "Wil iets neerzetten bij Red Dragons wat nog niemand mij heeft voorgedaan"

  Vital Heynen hoopt de Dragons naar een hoger niveau te kunnen tillen.

  Vital Heynen is vandaag officieel voorgesteld als bondscoach van de nationale volleybalmannen. Zoals we van hem kunnen verwachten brandde hij op de persconferentie van de ambitie. "De Spelen in Tokio zijn het ultieme doel", zegt hij. Ook zijn evenknie bij de vrouwen, Gert Vande Broek, droomt daarvan.

  Sinds dit jaar vervangt Vital Heynen Dominique Baeyens als bondscoach van de Red Dragons. Woensdag werd hij aan de pers gepresenteerd.

  "Deelname aan de Olympische Spelen van Tokio blijft het ultieme doel", droomde hij hardop. "Het is al van 1968 geleden dat een Belgische volleybalploeg erin slaagde de Spelen te halen."

  "Maar ik wil vooral - net als in het verleden met Duitsland - iets neerzetten wat nog niemand mij heeft voorgedaan."

  De eerste opdracht voor Heynen, die zijn job als bondscoach combineert met die van coach bij Friedrichshafen, is de WK-kwalificatie, van 23 tot 28 mei in Slovenië.

  "Dat wordt al meteen moeilijk, want de spelers uit de Belgische, Italiaanse, Poolse en Duitse competitie zullen zich maar laat bij de selectie kunnen voegen."

  "Maar op het EK in Katowice zullen we al drie maanden samen getraind hebben. Dan wil ik zien waar we staan. Ik heb bovendien goeie herinneringen aan Katowice. Ik haalde er met Duitsland brons op het WK."

  Vande Broek: "We focussen ons op de lange termijn"

  Ook voor Gert Vande Broek, de coach van de volleybalvrouwen, blijft Tokio de ultieme droom. "We willen op ons sterkst zijn in 2019, het preolympische jaar. Om aan het preolympisch toernooi te mogen deelnemen, moeten we in de Europese top 8 blijven. Wij moeten ons dus focussen op de lange termijn, op een ploeg die over twee à drie jaar haar top moet kunnen bereiken."

  Vande Broek en de Yellow Tigers werken deze zomer opnieuw 38 wedstrijden af. Daarin moeten de nodige punten verdiend worden om in die top-8 te blijven. "De World Grand Prix beschouwen we als een mogelijkheid om punten te pakken. Het WK-kwalificatietoernooi in Kortrijk is een heropfrissen van hetgeen we kunnen voor eigen publiek. Maar het is op het EK, dat de meeste punten verdiend kunnen worden."