• home
 • video
 • pas verschenen

  Bolt moet olympisch goud uit 2008 inleveren na positieve plas van Carter

  Carter (l.) werd een tijdje geleden al betrapt.

  Usain Bolt (30) is een van zijn 9 gouden olympische medailles kwijt. Een positieve test van Nesta Carter, een van de ploegmaats van Bolt op de 4x100 meter in Peking in 2008, heeft voor de diskwalificatie van de Jamaicaanse aflossingsploeg gezorgd. Carter gaat wel in beroep bij het TAS.

  Nesta Carter (31) was de startloper van de Jamaicaanse aflossingsploeg op de 4x100m op de Spelen van Peking in 2008. Carter, Powell, Frater en Bolt snelden toen naar het goud, op dat moment de derde olympische titel van Bolt.

  In juni vorig jaar kondigden enkele Jamaicaanse media al aan dat Bolt en zijn maats die gouden medaille dreigden kwijt te spelen. Bij een nieuwe test van de stalen uit 2008 werd Carter betrapt op het gebruik van methylhexaneamine, een stimulerend middel dat terug te vinden is in partydrugs en voedingssupplementen.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft die positieve test vandaag bevestigd. Het Jamaicaanse kwartet verliest dus zijn olympische titel, waardoor Bolt zijn carrière zal afsluiten met 8 gouden medailles.

  Trinidad en Tobago mag voortaan dus beschouwd worden als de olympische kampioen uit 2008, Japan promoveert van brons naar zilver en Brazilië ontvangt de bronzen medailles.

  Carter heeft wel al aangegeven dat hij in beroep gaat bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne.

  De olympische titels van Usain Bolt

  2008

  • 100 meter
  • 200 meter

  2012

  • 100 meter
  • 200 meter
  • 4x100 meter

  2016

  • 100 meter
  • 200 meter
  • 4x100 meter

  Sporza-journalist David Naert: "Er is nooit iets vastgesteld bij Bolt zelf, die de absolute ster is van deze sport. Om uit dit geval te concluderen dat hij of nog andere ploegmaats aan het verboden spul hebben gezeten, lijkt me kort door de bocht."

  "Het is wel een deuk in zijn imago. In Rio realiseerde hij nog die "triple-triple", maar dat is nu niet meer hetzelfde. Ik denk zeker dat hij er niet erg blij mee zal zijn."

  "Het besmeurt ook het imago van z'n land. Er zijn veel dopingproblemen in de atletieksport en dan wordt er gekeken naar Rusland, maar ook de naam van Jamaica valt, waar de dopingcontroles op het eiland zelf te wensen overlaten."