• home
 • video
 • pas verschenen

  "Met een triple doet Seppe Smits mee voor het podium. En dat is hij waard"

  De afgelopen twee WB-manches slopestyle snowboard hebben niet de verhoopte resultaten opgeleverd voor de Belgen. In Kreischberg en Laax grepen Seppe Smits en Sebbe De Buck naast de finale. Topsportcoördinator Tom Coeckelberghs nuanceert de "mindere" resultaten.

  In Kreischberg werd Seppe Smits 29e en in Laax strandden Sebbe De Buck (16e) en Smits (18e) in de halve finales. "Laax is de sterkst bezette wedstrijd van het seizoen en op zich hebben ze daar niet slecht gepresteerd", zegt Coeckelberghs.

  "In de slopestyle zijn we met Seppe aan het zoeken naar een heel goeie run waarmee hij zich altijd zou moeten plaatsen voor de finale. Zijn huidige run moet hij perfect uitvoeren om dat doel te halen."

  "Seppe zou een "triple", een rotatie waarbij hij 3 keer over de kop gaat, in zijn run moeten hebben. In Laax heeft hij dat risico genomen, maar is het mislukt en zo miste hij de finale."

  "Met een triple doet Seppe mee voor het podium en dat is hij waard"

  Coeckelberghs is ervan overtuigd dat Seppe Smits moet inzetten op die "triple". "Die jump biedt hem meer zekerheid voor de toekomst. Hij moet daar misschien nog meer op trainen zodat hij die sprong op elke wedstrijd en in alle omstandigheden kan uitvoeren."

  "Dat heeft voor een deel te maken met vertrouwen, maar ook met de omstandigheden. Seppe is redelijk groot en heeft dus een grote jump nodig om die rotaties rond te krijgen."

  "Op de WB Big Air in Milaan heeft hij voor de eerste keer die "triple" kunnen landen (Smits pakte zilver in Milaan, red). Nu moet hij die sprong ook in zijn slopestyle run inpassen. Dat zal wat zoeken zijn."

  "Ik heb lang met Seppe en zijn coach gepraat en we willen niet wachten tot de Winterspelen volgend jaar om dan te zeggen "Nu moet het gebeuren". Als we nu op veilig spelen, dan komen we op de Winterspelen terecht in een alles-of-niets-scenario en dan is het meestal niets in plaats van alles. Als Seppe de triple kan landen, dan doet hij mee voor het podium en dat is hij ook waard."

  "Sebbe is wat wisselvalliger en misschien zal dat altijd zo blijven"

  De 21-jarige Sebbe De Buck lijkt de aansluiting met de wereldtop te maken dit seizoen met enkele toptienplaatsen. Hij wisselt wel nog hoogtes en laagtes met elkaar af. "Sebbe is wat wisselvalliger en misschien zal dat altijd zo blijven. Ik denk ook niet dat dat erg is."

  "Sebbe is iemand die heel erg afhankelijk is van zijn gevoel, maar je merkt dat zijn vertrouwen is gegroeid. Hij heeft nu echt het besef dat hij het niveau van de toppers aankan."

  "Hij heeft veel krediet opgebouwd in het wereldje en dat hebben de internationale juryleden ook gezien. Hij heeft echt naam gemaakt. Als alle puzzelstukjes op hun plaats zullen vallen, dan kan hij heel hoog scoren."

  "Of hij meer artiest is dan Seppe? Misschien kun je dat zo verwoorden. Seppe heeft zijn tricks en runs waar hij heel hard op traint en dat zijn vaak gelijkaardige bewegingen. Bij Sebbe kan dat heel sterk verschillen."

  "Sebbe is nog groter dan Seppe en heeft echt een aparte stijl, je kunt hem er zo uitpikken. Hij heeft een eigen manier om zijn bewegingen uit te voeren, hij heeft iets speciaals."

  "Ticket voor de Winterspelen zal wel in orde komen"

  Dankzij de goede resultaten in de WB-manches Big Air lijken Smits en De Buck op weg om hun olympische ticket veilig te stellen. "Je bent pas zeker als het mathematisch is", houdt Coeckelberghs de druk wat af.

  "Het was ons doel om na het seizoen zo goed als zeker te zijn van Pyeongchang. Zoals het er nu voor staat, moeten ze zich kunnen plaatsen. Als ik de kwalificatielijst bekijk, dan staan ze op hun plaats. Dat zal wel in orde komen."

  Met drie Belgische snowboarders op de Winterspelen?

  Maar misschien komt er nog een derde Belg bij: de 17-jarige Stef Vandeweyer. "Voor ons is dat natuurlijk wat minder verrassend, maar zijn zesde plaats in Moskou was wel onverhoopt."

  "Op dit moment behoort hij tot de 40 snowboarders voor de Winterspelen, maar het wordt voor ons ook rekenen. We zijn namelijk beperkt in onze startplaatsen, dus hij kan niet overal deelnemen."

  "Het komt er nu op aan om te kijken wat de meest interessante wedstrijden zonder Seppe en Sebbe zijn om punten te sprokkelen voor hem. Het is niet ondenkbaar dat ook hij de Winterspelen haalt. Dat zou voor hem een geweldige ervaring zijn om dan 4 jaar later te gaan voor een resultaat."

  Deze week zijn Seppe Smits en Sebbe De Buck aan de slag in Italië. Woensdag staan in Seiser Alm de kwalificaties in de slopestyle op het programma.