• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lodewyck over Meersman: "Een harde, maar wijze beslissing"

  Lodewyck moest net als Meersman stoppen met koersen.

  Klaas Lodewyck (28) is een goeie vriend van Gianni Meersman (31), die noodgedwongen afscheid heeft moeten nemen van de wielersport door hartritmestoornissen. Lodewyck, die zelf ook door hartproblemen moest stoppen, geeft uitleg aan Sporza. "Ik hoop dat Gianni snel een nieuwe uitdaging vindt. Want als je niets te doen hebt, dan zijn het lange dagen."

  "Gianni heeft me vanmiddag verteld wat er aan de hand is", zegt Klaas Lodewyck aan Sporza. "Ik was zelf ook heel hard geschrokken. Maar ook al is er "maar" een klein probleem aan je hart, het risico is te groot. Dit is een harde, maar wijze beslissing."

  Uit de persmededeling van Meersman valt af te leiden dat de renner zelf pas onlangs op de hoogte werd gebracht van zijn hartprobleem. "Plots is dat nieuws daar. Dat was bij mij ook het geval."

  "Waarschijnlijk heeft hij meerdere onderzoeken ondergaan, maar als hij die beslissing neemt, dan zal dat wel gegrond zijn."

  Dankzij een goed najaar leek de toekomst Meersman toe te lachen. "Ik dacht dat hij na een minder jaar vertrokken was voor het tweede deel van zijn carrière, waarin hij mooie overwinningen kon behalen."

  "Ik was in de Vuelta als BMC-ploegleider. Maar als een vriend zoals Gianni wint, dan doet dat ook enorm veel deugd."

  "Hij was snel en kon goed bergop rijden. Hij wist dat dat zijn troeven waren en heeft daarop gefocust. Dat is heel slim, want weinig renners weten echt wat hun kwaliteiten zijn."

  "Pas maanden later zal hij beseffen dat het voorbij is"

  Hoe moet het nu verder met Meersman? "Pas maanden later zal hij beseffen dat het voorbij is. Nu zal iedereen hem steunen, maar je moet door die latere fase. Hopelijk is er iedereen dan ook nog."

  "Je moet zo rap mogelijk iets vinden waar je plezier aan beleeft. Als je niets te doen hebt, dan zijn het lange dagen. Ik hoop dat Gianni snel een nieuwe uitdaging vindt."

  Vandegoor: "Topsport is ongezond. Dat weten we met z'n allen"

  Sporza-commentator Christophe Vandegoor: "Bij mijn weten heeft Meersman nooit hartproblemen gehad. Tijdens zijn profcarrière van tien jaar zou men dat toch gezien moeten hebben. Maar bij een screening voor zijn nieuwe ploeg is dat wel aan het licht gekomen."

  "Geen enkele sport is zo moeilijk voor het hart als koersen. Je hebt tegelijk kracht en uithouding nodig. Die hoge eisen worden in weinig andere sporten gesteld. Vandaar dat men zegt dat een renner een groot hart heeft."

  "Dat hart moet dikker worden omdat je veel kracht moet gebruiken en bij die verdikking kan het al eens misgaan. Maar dit is eigenlijk ook een plus voor het wielrennen: het probleem is aangetoond bij een hartscreening."

  "Deze sport heeft dat begrepen en heeft een screening verplicht gemaakt. Een geluk bij een ongeluk dus, zo moet je het eigenlijk bekijken."

  "Ik vind dit persoonlijk een heel wijze beslissing. Alle voorgaande gevallen zoals bij onder meer Nico Mattan en Niels Albert leren ons ook dat we niet mogen meehuilen in het bos en zeggen dat te veel sport voor problemen zorgt. Neen, te weinig sport zorgt voor problemen. Maar topsport is ongezond. Dat weten we met z'n allen."