• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ferdy Kübler, de oudste nog levende Tour-winnaar, is overleden

  Kübler won de Tour in 1950.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Ferdy Kübler is niet meer. De Zwitser, die in 1950 de Tour de France won, is gisteren overleden. Ook Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en het WK staan op zijn erelijst. Met zijn 97 jaar was Kübler de oudste nog levende Tour-winnaar.

  Ferdinand - Ferdy - Kübler werd geboren op 24 juli 1919. Hij werd in de jaren 40 en 50 in totaal 5 keer Zwitsers kampioen op de weg en schreef 3 keer de Ronde van Zwitserland op zijn naam. In 1950 stak hij de eindzege in de Tour de France op zak, een jaar later werd hij in Varese wereldkampioen.

  Daarnaast won Kübler in totaal 8 ritten in de Tour en was hij zowel in 1951 als 1952 de beste in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

  Kübler werd een paar dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis met een zware verkoudheid. Dat zegt zijn weduwe Christina aan het tijdschrift Schweizer Illustrierte. "Hij is vredig ingeslapen, met een glimlach op zijn gezicht."

  "De arend van Adliswil" vierde dit jaar zijn 97e verjaardag en was daarmee de oudste nog levende Tour-winnaar. Die eer is nu weggelegd voor de Fransman Roger Walkowiak, die La Grande Boucle won in 1956 en intussen 89 jaar is.

  Tweet van André Meganck: