• home
 • video
 • pas verschenen

  "Stuitend dat Wilmots blijft verkondigen dat hij geen fouten gemaakt heeft"

  "De spelers mogen beschuldigd worden van schuldig verzuim."

  Het EK voetbal en de uitschakeling van de Rode Duivels liggen intussen een half jaar achter ons. "Dat Wilmots vervangen werd, was de logica zelve", blikt Sporza-journalist Peter Vandenbempt terug. "Aan de andere kant hebben de spelers ook gefaald."

  Het Europees kampioenschap voetbal was zeker een afknapper. In Brazilië was iedereen nog redelijk tevreden: de eerste keer op een groot toernooi, eruit gegaan in de kwartfinale tegen Argentinië. Maar 2 jaar later werd er meer verwacht.

  Als je zelf ook verkondigt dat je naar Frankrijk gaat om Europees kampioen te worden en je gaat er dan uit in de kwartfinale tegen Wales, dan is dat een mislukking. Zo simpel is het.

  Wat ik wel wil zeggen, is dat de matchen van de Belgen nog wel spectaculair waren, bij de beste van het toernooi. Maar dat was niet altijd de verdienste van de Belgen zelf. Alles bij elkaar is het een teleurstelling geweest. Het was dicht bij huis, de volksverhuizing naar Rijsel, de weg die open lag naar de finale omdat alle sterkere landen in de andere helft van de tabel zaten,...

  Het was een uitgelezen kans voor deze generatie om geschiedenis te schrijven en dat hebben ze nagelaten. Dat heeft nog maanden nagezinderd. Dat hebben we gemerkt in de wedstrijd tegen Spanje, dat het volk zijn helden nog niet had vergeven.

  "Mag veronderstellen dat Wilmots met andere analyse komt als hij bij zichzelf te rade gaat"

  Dat Wilmots werd vervangen, was de logica zelve. Het was helemaal op tussen de bondscoach en de spelers. Hij heeft zeker gefaald op het EK, maar dat hij alleen de zwarte piet krijgt toegeschoven? Neen, dat is natuurlijk niet terecht. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.

  Ik vind ook dat de spelers mogen beschuldigd worden van schuldig verzuim, want na Brazilië hadden heel wat spelers al min of meer begrepen dat het met Wilmots misschien niet goed zou komen in Frankrijk.

  Maar ze hebben nagelaten om de mensen van de bond daarvan op de hoogte te brengen, van hun twijfels. Ze vonden het wel best zo.

  We gaan nog zien of Martinez het even goed gaat doen als Wilmots, maar nu ze een echte topcoach hebben, ervaren ze hoe het anders kan.

  Hoe er wél specifiek en doelgericht kan getraind worden. Hoe er een spelsysteem wordt ontwikkeld, hoe alles nauwgezet wordt opgevolgd en omgezet in trainingsarbeid. Nu hebben ze begrepen dat het op een andere manier kan.

  Ik vind het stuitend dat Wilmots maar blijft verkondigen dat hij geen enkele fout heeft gemaakt, dat het de schuld is van de pers. Dat soort simplistische redeneringen. Ik mag toch veronderstellen dat hij met een andere analyse komt als hij bij zichzelf te rade gaat.

  "Heb me altijd afgevraagd of deze spelers zich pijn kunnen doen"

  Maar nog een keer: aan de andere kant hebben de spelers ook gefaald. Ook velen van hen hebben niet hun niveau gehaald. Er waren zeker verzachtende omstandigheden door de vele afwezigen in het defensieve compartiment. Dat was een zware aderlating, zeker ook in die wedstrijd tegen Wales, maar op het moment waarop het moet gebeuren, moet je je allerbeste niveau halen en redelijk veel van de Rode Duivels hebben dat niet gekund.

  Ze hebben zich ook, net als vele waarnemers en supporters, laten verblinden door die prestatie tegen Hongarije, die ik de dag nadien heb vergeleken tegen die in Brazilië tegen de Verenigde Staten.

  Dat was een uitstekende wedstrijd, een fantastisch spektakelstuk. Maar dat was tegen niemand, tegen een ploeg die de deur wagenwijd openzette. En dat heeft er mede toe geleid dat de Belgen niet klaar waren voor Wales.

  Wat ik ook bijzonder jammer vond, was dat de Belgen nadien vrij snel over die ontgoocheling zijn heengestapt. Dat heb ik me toch laten vertellen door spelers die wél teleurgesteld waren.

  Ik heb me altijd afgevraagd, en dat zal moeten blijken in Rusland, of deze spelers zich pijn kunnen doen. To go the extra mile, of ze dat kunnen opbrengen. Want dat zal ook, straks wanneer ze naar de Wereldbeker in Rusland gaan, nodig zijn om te doen wat iedereen van hen verwacht en dat is halve finale of finale spelen.

  Peter Vandenbempt