• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VIDEO: 40 jaar geleden verloor België topatleet Ivo Van Damme in auto-ongeluk

  Ivo Van Damme overleed op 22-jarige leeftijd.

  Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat de Belgische middellange afstandsloper Ivo Van Damme overleed bij een auto-ongeluk in Bollène in Zuid-Frankrijk op de terugweg van een trainingsstage. Hij werd amper 22 jaar en geldt nog steeds als een van de beste Belgische atleten uit de geschiedenis. In 1976 veroverde hij als 22-jarige twee olympische zilveren medailles in Montreal.

  Van Damme - als kind een voetballer - heeft nog steeds de Belgische records op de 800 en 1.000 meter in handen. In 1975 verbeterde hij het 20 jaar oude Belgische record van Roger Moens op de dubbele baanronde.

  Zijn topprestaties leverde Van Damme in Montreal: met 1'43"86 liep hij in de finale van de 800 meter een Belgisch record, goed voor zilver achter de Cubaan Alberto Juantorena. Die had - zoals voorspeld door Van Damme - een wereldrecord (1'43"50) nodig om te winnen.

  Op de 1.500 meter moest de jonge Belg enkele dagen later ook vrede nemen met het zilver. De Nieuw-Zeelander John Walker was hem net te snel af.

  Alle lof viel het Belgische talent te beurt, maar enkele maanden later sloeg het noodlot toe. Een jaar later organiseerden een aantal sportjournalisten als postume hulde de Memorial Van Damme, nog steeds een van 's werelds belangrijkste meetings. Op vrijdag 9 september vond de 40e editie plaats.

  1976: Ivo Van Damme wint twee keer zilver in Montreal

  Video player inladen ...

  Roger Moens over Ivo Van Damme: "Begrijp nog altijd niet hoe hij dat heeft geschreven"