• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Merckx: "Geen geld meer in Qatar? Bronnen zijn er nochtans lang niet uitgeput"

  Eddy Merckx preekte 15 jaar in de woestijn van Qatar.

  Eddy Merckx organiseerde 15 jaar lang de Ronde van Qatar, maar nu ze het zelf willen doen krijgt de organisatie zogezegd het budget niet rond. Vreemd, maar ook jammer, zo vindt Merckx. "Vooral voor de renners, want het is de ideale voorbereidingskoers."

  "Ik was ook verrast door het nieuws, al voelde ik het de laatste maanden toch ook wat aankomen", zegt Eddy Merckx, die de Ronde van Qatar jarenlang hielp organiseren.

  "Ik heb dat 15 jaar gedaan, maar na het WK hebben ze ons minder in de organisatie betrokken. Toen begon ik me vragen te stellen. Qatar wou het meer zelf doen, wat begrijpelijk is na 15 jaar."

  De officiële reden voor de afgelasting is geldgebrek, maar daar heeft Merckx toch zijn bedenkingen bij. "Misschien heeft het WK wel te veel gekost, omdat ze het te grandioos wilden maken. Dat ze daarom zeggen: het is genoeg geweest."

  "Maar het zal toch nog een paar jaar duren voor de geldbron in Qatar écht uitgeput is. Er waren de voorbije jaren ook geen echte sponsors, enkel wat lokale bedrijven. Het Qatarese Olympische Comité paste alles gewoon bij."

  "Zelf ben ik niet van plan om meteen contact op te nemen met hen. Ik moet dit eerst laten bezinken. Ik hoop wel dat ik nog betaald word voor de organisatie van 2016, want dat hebben ze nog maar gedeeltelijk gedaan."

  "Het was de ideale voorbereidingskoers"

  Eddy Merckx hoopt dat het slechts bij een sabbatjaar zal blijven en dat de Ronde van Qatar in 2018 toch weer op de kalender zal staan. "Vooral voor de renners, want het is een ideale voorbereidingskoers. Je kon eerst Qatar doen en daarna nog Oman. Tegenwoordig heb je ook nog Abu Dhabi en Dubai, allemaal ideale voorbereidingskoersen."

  "De Ronde van Qatar was in ieder geval een prachtige wedstrijd, met prachtige sprints en ook een prachtig palmares." Mark Cavendish was in 2016 de voorlopig laatste winnaar, Tom Boonen is met vier eindzeges de recordhouder.