• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  L'Equipe roept Bolt en Biles uit tot "Kampioen der Kampioenen"

  Bolt won in Rio de 100, 200 en 4x100m, Biles pakte 4 keer goud.

  De Jamaicaanse sprintvedette Usain Bolt, in Rio alweer goed voor drie gouden medailles, en het Amerikaanse turnwonder Simone Biles, vier keer olympisch goud, winnen de trofee van 2016 van de Franse sportkrant L'Equipe. Sinds 1975 reikt de sportredactie van de gezaghebbende krant de mondiale prijs uit: Bolt won een vijfde keer, een record, voor Biles is het een primeur.

  Vorig jaar werd Bolt met zijn drievoudige wereldtitel alleen recordhouder en liet hij Roger Federer, Carl Lewis en Michael Schumacher (met drie stuks) achter zich.

  In Rio wou de 30-jarige Jamaicaan afscheid nemen van de Spelen met zijn zevende, achtste en negende medaille: en het is hem gelukt. Hij won voor de derde olympiade op een rij de 100, 200 en 4x100 meter.

  L'Equipe waardeerde zijn atletiekprestaties in Brazilië beduidend meer dan de medailleoogst van de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps en de nieuwe nummer één in het mannentennis Andy Murray.

  Het is zijn vijfde L'Equipe-trofee in negen jaar, de zoveelste in zijn carrière: "Ik word prijzen nooit moe. Ze belonen mijn werk en geven het zin."

  Bolt wil stoppen, maar doet er nog één seizoentje bij: "IAAF-voorzitter Sebastian Coe wil dat ik blijf, de fans willen dat ik blijf en mijn entourage wil dat ik blijf. Iedereen wil dat ik blijf! Daarom doe ik er nog één jaartje bij. Beschouw het als een afscheidstournee. De bedoeling is een zo licht mogelijk programma te lopen met zo weinig mogelijk stress."

  L'Equipe: Kampioen der Kampioenen 2016

  1. Usain Bolt (Jam/atletiek) - 979 punten
  2. Michael Phelps (VS/zwemmen) - 474
  3. Andy Murray (GBr/tennis) - 371
  4. Cristiano Ronaldo (Por/voetbal) - 239
  5. Peter Sagan (Svk/wielrennen) - 235
  6. LeBron James (VS/basketbal) - 219
  7. Wayde van Niekerk (ZAf/atletiek) - 136
  8. Marcel Hirscher (Oos/alpijns skiën) - 114
  9. All Blacks (NZe/rugby) - 113
  10. Antoine Griezmann (Fra/voetbal) - 77

  Biles is eerste gelauwerde turnster: "Moeilijk om nieuwe dromen te hebben"

  Simone Biles (19 jaar, 1,45m, 47 kg) was al drie jaar 's werelds beste op het wereldkampioenschap. Die dominantie toonde ze ook bij haar olympische debuut: ze haalde goud individueel en per team en op de sprong en de grond.

  Ze is de eerste gymnaste die op het palmares van L'Equipe komt. Pas sinds 2012 worden er evenwel aparte prijzen voor mannen en vrouwen uitgereikt.

  Sinds de Spelen is de vedettenstatus van de turnster buiten proportie toegenomen: "Mijn leven is veranderd, bepaalde zaken heb ik niet meer onder controle", klaagt ze in L'Equipe.

  "In de cinema of het winkelcentrum, iedereen klampt me aan, terwijl dat juist de momenten zijn dat ik iemand normaal wil zijn. De mensen begrijpen die houding niet, ze denken dat ze een persoonlijke band met mij hebben omdat ze me op tv hebben gezien." Maar ze herpakt zich: "Het is een eer om door de kinderen als voorbeeldmodel gezien te worden."

  Na de Spelen stopte de samenwerking met haar coach Aimée Boorman. Turnen doet ze voorlopig even niet meer: "Ik neem een jaar pauze. Mijn lichaam heeft nood aan rust. Ik begin wellicht weer in november te trainen. Dat zal afhangen van hoe mijn lichaam reageert. Heel mijn leven draaide tot nu om turnen, dit is een heel nieuwe ervaring voor mij."

  "Ik zal niet voortdoen om de Michael Phelps van het turnen te worden, records betekenen niet zoveel voor mij. Het is moeilijk om nieuwe dromen te hebben na wat ik gepresteerd heb. Maar mijn leven gaat voort en er zullen er wel nieuwe komen."

  L'Equipe - Kampioene der Kampioenen 2016

  1. Simone Biles (VS/turnen) - 850 punten
  2. Katie Ledecky (VS/zwemmen) - 827
  3. Elaine Thompson (Jam/atletiek) - 485
  4. Angelique Kerber (Dui/tennis) - 408
  5. Almaz Ayana (Eth/altetiek) - 338
  6. Melanie Behringer (Dui/voetbal) - 148
  7. Anita Wlodarczyk (Pol/atletiek) - 145
  8. Megan Rapinoe (VS/voetbal) - 6
  9. Estelle Mossely (Fra/boksen) - 6
  10. Diana Taurasi (VS/basketbal) - 6