• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wuyts: "Hoop voor de cross dat Van Aert en Van der Poel nog een poos in het veld blijven"

  Mathieu van der Poel versus Wout van Aert.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Afgelopen weekend liepen Wout van Aert en Mathieu van der Poel weer weg met alle glorie in het veldrijden. "Zo'n hoog niveau heb ik nog maar zelden gezien in de laatste 25 jaar", zegt Michel Wuyts.

  Herygers: "Van Aert en Van der Poel liggen niet ver van elkaar"

  Wuyts: "Zelfs Merckx kon het niet, pauzeloos blijven winnen zonder één onderbreking. Dus ook Van der Poel kan dat niet. Hoe vaker je wint, hoe groter de kans dat je op een nederlaag botst, zoals gisteren in Heusden-Zolder."

  Wuyts: "Gisteren moest Van der Poel het opnemen tegen een verbluffende Van Aert. De wereldkampioen was beter en was dat waarschijnlijk ook al in Diegem en Namen. In Namen was dat zelfs duidelijk, maar dan merk je dat Van der Poel meer troeven had om in de slotronde het laken naar zich toe te trekken."

  Herygers: "Dat Van Aert dit seizoen al 6 keer won tegen Van der Poel, die zelf al 13 keer won tegen Van Aert? Qua niveau liggen ze niet zo ver van elkaar. Van Aert is wel héél sterk, dat zagen we gisteren en in Francorchamps. Maar zodra er gedrumd moet worden, laat hij zich een klein beetje op de kant zetten. Als de crossen zwaarder zouden zijn, zou het qua overwinningen in evenwicht zijn."

  Wuyts: "Daar waar het vermogen omgezet kan worden in snelheid, kan Van Aert vaker winnen. Van Aert heeft een ontzettend groot vermogen, wat het best tot uiting komt op parcours met lange rechte stukken en parcours waar er veel geklauterd moet worden."

  Herygers: "Met zo’n groot vermogen kan je heel veel koersen winnen. Maar als je dan het bochtenwerk van Van der Poel onder de loep neemt. Het technisch vermogen, hoe hij over de balken springt en afdalingen aanvat. Als je daar (zoals Van Aert) dan wat voorzichtigheid inlast, dan heb je het kleed al aan. Daar is niemand tegen opgewassen."

  Wuyts: "Van der Poel neemt nog meer risico's dan Nys"

  Wuyts: "Wat Van der Poel nog meer heeft dan Nys is dat risicogedrag. Maar toch speelt hij het telkens klaar om overeind te blijven."

  Herygers: "Het is een heel aparte kerel. Ik zou zelfs niet zeggen dat hij risico’s neemt, hij heeft dat gewoon onder controle. Je kan hem op geen foutje betrappen. En het is ook geen overmoed, integendeel."

  Herygers: "Genoten van het indianengebaar van Van Aert"

  Wuyts: "Van Aert en Van der Poel zijn in het verleden altijd heel lief geweest voor elkaar, maar nu hebben we toch al wat krasjes gezien op die gepolijste carrosserie. Van der Poel die wat uitdagend zijn sprint afremt in Diegem en omkijkt naar Van Aert. En Van Aert die in Heusden-Zolder als een indiaan in de verte kijkt van “waar blijven jullie nu?”"

  Herygers: "Dat is een spelelement en mag je niet echt bestempelen als uitdagen. Ik zie daar niks verkeerds aan. Zelf kan ik daar eigenlijk van genieten. Als je zo’n gebaar maakt en je ziet niemand in de verte, dan ben je natuurlijk goed bezig. En het komt ook wel aan bij de tegenstander, denk ik."

  Herygers: "Of we duels/vetes nodig hebben zoals tussen De Clercq en Vervecken, om de boel op te vrolijken? Ik denk niet dat je dat moet aanwakkeren, dat komt wel vanzelf."

  Wuyts: "Het niveau dat we nu voorgeschoteld krijgen, heb ik nog maar zelden gezien in de laatste 25 jaar."

  Herygers: "We hebben wel flitsen gezien in het verleden, die wat Van der Poel en Van Aert tonen, evenaren of zelfs overstijgen. Maar om dat week na week op te voeren, dat is wel heel sterk. En dat zal duren tot het einde van het seizoen."

  Wuyts: "Uit het tijdperk-Nys blijft enkel Pauwels overeind"

  Herygers: "Of het BK nog gereden moet worden? Eigenlijk niet, informatief moet dat nog gehandhaafd worden. Maar de winnaar is al gekend."

  Herygers: "Dit is een generatie waar Wout van Aert er torenhoog bovenuit steekt. Dan mag je nog met zand komen aandraven, een snelle omloop, hopelijk geen zware omloop… want dan loopt hij een dorp verder weg. Zo sterk is hij op zware trajecten. Maar daar kan Wout niets aan doen."

  Wuyts: "Van de leeftijdsgenoten van de twee grote tenoren, zijn er een paar die me charmeren. In Heusden-Zolder was dat Sweeck. Ook Michael Vanthourenhout en Toon Aerts deden dat al, maar je kan hen niet vragen om die hoge constante lijn vol te houden. Maar van de crossers die tegen Nys moesten rijden, is er maar 1 die overeind blijft: Kevin Pauwels."

  Herygers: "Liefde van Mathieu en Wout voor de cross is heel groot"

  Wuyts: "Ik hoop voor het welzijn van deze sport dat Van der Poel en Van Aert nog een hele poos in de cross blijven. Want als die brutale overstap naar de weg er snel komt, dan zal er telkens verwezen worden naar “met Van Aert en met Van der Poel was het anders geweest."”

  Herygers: "Maar ik denk dat hun liefde voor de cross zo groot is, dat we nog niet snel van Van der Poel en Van Aert verlost zijn in de cross. En dat is goed voor ons, maar niet voor hun tegenstanders."