• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Genk-voorzitter Houben: "Geen zin om tegenover Maes komedie te spelen"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Herbert Houben deelde Peter Maes vanochtend mee dat hij niet langer trainer van RC Genk is. "We hebben niet voor de gemakkelijkste oplossing gekozen", zegt de preses. "Het gemakkelijkste zou zijn om niks te doen. Maar dan zou men ons achteraf ook bepaalde zaken verweten hebben. Bij zo'n beslissing is de helft voor en de helft tegen."

  Voor de microfoon van Sporza heeft Herbert Houben vanochtend toelichting gegeven bij de ontslagbrief van Peter Maes. De voorzitter van Racing Genk draaide niet rond de pot en zei dat de nummer 9 van de competitie niet meer geloofde in zijn trainer.

  "In de club was er geen geloof meer dat we POI konden halen als we zo zouden verderdoen. Vóór het seizoen was het onze ambitie om POI te halen en met minder punten achterstand op de leider aan die POI te kunnen beginnen. Dat tweede doel is niet meer haalbaar, maar POI geven we nog niet op", zegt Houben. 

  In de beker en de Europa League loopt het als een trein voor Genk, in de competitie dan weer niet. Houben: "We zijn blij met de resultaten in de beker, maar als je die niet wint, heb je niks. In de Europa League hebben we een heel mooie campagne beleefd. Daar zijn we heel blij mee, maar de focus heeft altijd op de competitie gelegen."

  "We hebben voor de competitie ons uiterste best gedaan: we hebben geïnvesteerd in de ploeg en een kern op de been gebracht die ons doel moet kunnen halen. We verlonen iedereen bij ons op het niveau van een ploeg van POI, dan mag je die POI toch wel verwachten, denk ik."

  "Uiteraard is het niet leuk om een trainer te moeten ontslaan, zeker niet in deze dagen. Ik heb altijd een fijne relatie gehad met Peter Maes, ik hoop dat dat zo blijft."

  "Maar ik heb ook geen zin om komedie te spelen en te wachten tot na de wedstrijd tegen AA Gent en Peter vooraf nog eens succes te moeten wensen. Dan ben ik liever open en eerlijk. Dat ben ik vanochtend geweest. We hebben elkaar gezien en hebben de zaak besproken. Peter gaat er professioneel mee om."

  "Ik heb inspanningen gedaan om de relatie te verbeteren"

  Het is een publiek geheim dat het al een tijdje niet meer boterde tussen sportief beleidsbepaler Dimitri De Condé en CEO Patrick Janssens enerzijds en Peter Maes anderzijds. "Het ontslag van Peter Maes is een beslissing van de sportieve commissie. De club is daarin meegegaan. In het voetbal heb je van die dagen dat je je verantwoordelijkheid moet nemen", zegt Houben.

  "We hebben drie belangrijke mensen die binnen hun domein hun werk leveren, de relatie tussen hen was inderdaad troebel. Ik heb inspanningen gedaan om dat te verbeteren, maar uiteindelijk is dat niet geworden zoals het moest. Dat speelt mee."

  Is een trainer wegsturen makkelijker dan andere mensen binnen de club? Houben: "Ik denk niet dat we de gemakkelijkste oplossing gekozen hebben. De gemakkelijkste oplossing was niets doen. Maar dan zouden we achteraf het verwijt gekregen hebben dat we niks gedaan zouden hebben. Bij zo'n beslissing is altijd de helft voor en de helft tegen."

  "We willen op 5 januari met een nieuwe coach op winterstage te vertrekken. Er zijn kandidaat-trainers, de komende dagen zal de beslissing vallen. Besnik Hasi? Ik begrijp dat die geciteerd wordt, dat is het werk van journalisten. Hij is een man van hier en heeft kwaliteiten, het is vanzelfsprekend dat hij één van de kandidaten is."