Ga naar de inhoud

meest recent

      KBVB wil tekort aan scheidsrechters wegwerken met ambitieus project

       vr 16 december 2016 16:44
      In de Ghelamco Arena stond het Gentse voorbeeld centraal.
      Om meer scheidsrechters te rekruteren en de kwaliteit op te krikken wil de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) een "Referee Academy" oprichten in vijf profclubs. "Binnen een club kunnen jongeren op een vriendschappelijke basis worden klaargestoomd."

      AA Gent geeft al twee seizoenen het voorbeeld met het project "Referee Academy", waarbij de jonge clubscheidsrechters intensief worden begeleid. In de Ghelamco Arena werd vandaag een seminarie georganiseerd om het project toe te lichten.

      "De opleiding in profclubs is kwalitatief hoger, omdat deze jonge scheidsrechters de kans krijgen om wedstrijden te leiden van aanzienlijk niveau", zegt Kris Bellon, manager van het Referee Department van de KBVB.

      "De snelheid van uitvoering ligt hierbij hoger, waardoor de jonge refs sneller rijp worden en op korte tijd een aantal competenties beter oppikken door de intensieve begeleiding binnen deze clubs."

      "Clubs die jonge clubrefs intensief begeleiden, halen er alleen maar voordelen uit: ze krijgen meer refs en kwalitatief zijn de refs beter wanneer ze overstappen naar het officiële circuit."

      KBVB wil ook andere profclubs warm maken voor project

      De KBVB wil het Gentse model ook lanceren bij andere profclubs. "Kortrijk heeft al zo'n project en ook bij Anderlecht en Club Brugge is er interesse", aldus Bellon. "Als zij instappen in dit project, dan is dit geen schot in de lucht maar zal er ook een structuur achter zitten. Dat is de betrachting dit jaar."

      Ook de scheidsrechtersopleiding binnen de KBVB wordt niet verwaarloosd. "Maar ik zou jongeren aanraden om eerst een refopleiding te volgen binnen een club, waar ze op vriendschappelijke en niet-officiële basis klaargestoomd worden", besluit Bellon.

      De KBVB wil tegen het einde van het seizoen vijf profclubs in België met een "Referee Academy".