• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Vlieger: "Topper komt voor Anderlecht én Brugge in belangrijke periode"

  De Vlieger speelde zowel voor Anderlecht als voor Club Brugge.

  Zondag is er de clash tussen Anderlecht en Club Brugge. Analist Geert De Vlieger, die het doel verdedigde van beide teams, schat de situatie in na de tegenvallers in Europa. "Het jaar beëindigen met goede prestaties en een overwinning in zo'n topper, dat geeft vertrouwen."

  Anderlecht verloor eind oktober met 2-1 in Jan Breydel. Als het straks wint, springt het over Club naar de tweede plaats. Anderlecht blijft dan wel bovenin meedraaien, maar het is er niet rustig. Niet op en niet naast het veld. Dat valt ook Geert De Vlieger op.

  Ze hadden zichzelf een rustige aanloop kunnen geven, maar de Europese uitschuiver tegen Saint-Etienne besliste daar anders over: "Een 2-0 uit handen geven, voelt nooit goed", weet De Vlieger.

  In de competitie ging het net wel wat beter met Anderlecht, mag het vertrouwen er dan niet zijn? "Ik weet dat niet. Het is bij Anderlecht vaak dan weer goed, dan weer slecht gebleken. Ze zullen gewoon moeten zien dat ze zondag goed zijn. Ze moeten alle goede dingen uit het verleden proberen mee te pikken en vooral alle slechte dingen aan de kant laten. Dat zijn er ook een paar."

  De Vlieger ziet "een gebrek aan constante" en "veel commotie rond de ploeg". Daar zorgt coach René Weiler zelf voor. Nu weer met de zaak rond Deschacht en Harbaoui, die uit de wedstrijdkern werden gelaten voor Saint-Etienne.

  "Heel bizar", vindt De Vlieger dat verhaal. "Je zou toch denken dat je leert uit fouten, want zo mag je het stilaan noemen. Je weet dat er heel veel gepraat wordt rond Anderlecht. Je moet geen dingen gaan insinueren en geen voer geven voor discussie. En dat heeft Weiler blijkbaar toch weer gedaan."

  "Alles wat rond Deschacht ontstaan is, daar wordt gretig ingepikt. Je moet daar inderdaad iets meer low profile over communiceren. Ik heb toch altijd nog het gevoel dat hij niet helemaal inschat hoe zwaar woorden soms doorwegen en weerklinken bij Anderlecht."

  "Club Brugge zal de Champions League zo snel mogelijk proberen te vergeten"

  Club Brugge beleefde ook niet zijn beste week. Europees was de landskampioen al uitgeschakeld, maar na een 6e nederlaag op een rij in de groepsfase bleef blauw-zwart achter met 0 op 18. Volgens De Vlieger zullen we zondag wel een ander Club te zien krijgen, met een ander elftal.

  "Ze zullen de Champions League zo snel mogelijk proberen te vergeten. De financiële beloning zullen ze meenemen, maar het sportieve verhaal is duidelijk één grote ontgoocheling geworden."

  Heeft Club Brugge De Vlieger kunnen bekoren de voorbije weken? "Bij momenten. Maar als je over de voorbije weken praat, praat je ook over de Champions League en daar had ik toch iets meer willen zien. Je gaat op jacht naar een landstitel om die titel te vieren, maar ook om die bekroning in de Champions League te gelde te maken, financieel en sportief."

  "Goed, we zijn vorig jaar verwend geweest met AA Gent, maar je hoopt toch dat de vertegenwoordiger in de Champions League van dit jaar het beter doet dan het schamele bilan dat nu voorligt."

  "Het jaar beëindigen met een overwinning in zo'n topper geeft vertrouwen"

  De voorbije 14 jaar slaagde Club Brugge er in de competitie niet in om Anderlecht te verslaan in het Constant Vanden Stockstadion. Volgens Geert De Vlieger zal het thuisvoordeel van Anderlecht ook zondag een rol spelen. "De sfeer zal kolkend zijn", voorspelt hij.

  "Er zal ook enig belang gehecht worden aan de punten. In het begin had je alleen maar prestige, maar nu zijn het punten die tellen, want beide ploegen bevinden zich in een belangrijke periode. Het Europese verhaal is achter de rug. Het jaar beëindigen met goede prestaties en een overwinning in zo'n topper, dat geeft vertrouwen."

  "Het belang is er zeker. Voor Club Brugge na het mislukte Champions League-verhaal en bij Anderlecht kan er rust ontstaan na een overwinning, zeker tegen Club Brugge", besluit De Vlieger.