• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joos: "Conte heeft zijn systeem, maar is slim genoeg om Hazard vrijheid te geven"

  "Conte heeft zijn "straatvechters" in de hand, ook Costa."

  Chelsea heeft al acht matchen op rij gewonnen in de Premier League. Na het verlies tegen Arsenal op speeldag 6 lijkt de mayonaise van coach Antonio Conte dus te pakken. "Dat was de ommekeer. Nu speelt hij in zijn eigen systeem", vertelt Filip Joos. "Maar voor de titel is het nog niet gelopen. Voetballend zijn City en Arsenal beter."

  Eind september ging Chelsea met de billen bloot op het veld van Arsenal, maar sindsdien liet de ploeg van Antonio Conte geen puntje meer liggen. "Na die match kon je Chelsea bij elkaar vegen. Het was een zieltogende ploeg. De spelers waren vernederd", vertelt Filip Joos. 

  "Dan is bij Conte het besef gekomen: "als ik nu niets doe, zal het hier snel gedaan zijn voor mij". Dat was de ommekeer. Daarna is hij veranderd naar zijn eigen systeem met drie verdedigers. Daarvoor durfde hij dat nog te weinig. Sindsdien pakte hij 24 op 24. Af en toe was daar wat geluk voor nodig, maar het is toch ongelooflijk. Eigenlijk is het een klein wonder."

  "Naast het systeem is zijn grootste verdienste dat hij vertrouwen geeft aan spelers. Neem nu Victor Moses. In principe speel je daar geen kampioen mee, maar hij tilt die naar een hoger niveau. Hij herhaalt zo het trucje dat eerder ook al lukte bij Lichtsteiner bij Juventus. Die zou bij ons misschien maar net mogen meespelen bij Waasland-Beveren. Hij lanceerde ook Marcos Alonso, die door iedereen al was afgeschreven."

  Ook Eden Hazard bloeit open onder Conte. "Conte prikkelt hem weer. Mourinho kon dat ook, maar Conte is tactisch sterker. Ze doen nu veel saaie oefeningen op training, maar zolang je wint, is dat ook voor een speelvogel als Hazard geen probleem."

  "Hij heeft in het systeem van Conte ook minder verdedigende taken. Hij moet slim lopen, maar niet meer zo veel. En Conte is ook slim genoeg om hem toch nog vrijheid te geven. Net als Costa. Ook Courtois is weer de échte Courtois door Conte. En daarmee pak je veel punten natuurlijk."

  "De tactische trainer was al een tijdje aanwezig in de Premier League"

  De overwinning vorige week op het veld van Manchester City was ook heel belangrijk voor Chelsea. ""The Italian Job" stond er in de Italiaanse kranten. Ik durf niet te zeggen dat Conte Guardiola daar overklast heeft", gaat Joos voort.

  "Maar je zag daar wel dat hij zijn spelers in de hand heeft, ook Costa. Het waren de spelers van Guardiola die de pedalen verloren en niet de zogenaamde straatvechters van Chelsea."

  Heeft de tactische trainer nu definitief zijn intrede gedaan in de Premier League? "Die evolutie was al een tijdje aan de gang, maar Conte en ook Guardiola voegen daar nog een dimensie aan toe. Het is nog straffer dan vorig seizoen."

  Hoe lang houdt Chelsea deze ongeslagen reeks nog vol? "Ze hebben niet zo'n moeilijk programma, dus aan de winterstop zullen ze nog wel op kop staan. Maar voor de titel is het nog niet gelopen. Voetballend zijn Arsenal en City beter en ik kijk ook liever naar Liverpool."

  "Het is ook afwachten wat Chelsea zal doen in de winterstop. Ik denk dat er wel nog wat kwaliteit bij moet, maar aan de andere kant heeft Conte nu wel een ploeg. Iemand daar uithalen, wordt ook moeilijk."