• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Naert over vernietigend dopingrapport: "Rusland kan niet meer ontkennen dat zon schijnt"

  David Naert.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Het tweede deel van het McLaren-rapport is hard voor Rusland. Sporza-journalist David Naert legt uit hoe de Russen te werk gingen om de positieve stalen van hun sporters te verdoezelen.

  David Naert over het McLaren-rapport

  • Op WK zwemmen in Kazan en WK atletiek in Moskou kon Rusland zijn systeem op punt stellen om op de Spelen in Sotsji tegen de sterren op te frauderen.
  • Fraude gebeurde op verschillende manieren: positieve controles werden als negatief ingevoerd in de database, vuile urine werd gewisseld door zuivere urine, sommige stalen bevatten veel te veel zout,...
  • Geknoeid bij 12 medaillewinnaars in Sotsji en minstens 15 medaillewinnaars in Londen.
  • Nog geen namen genoemd, maar IOC zal stalen uit Sotsji en Londen hertesten.

  Meer dan 1.000 sporters betrokken in periode van bijna 5 jaar

  De bewijzen tegen Rusland waren er eigenlijk ook al bij het eerste rapport, maar werden toen niet vrijgegeven. Onderzoeker Richard McLaren (foto) heeft nu meer tijd gehad om die gegevens te onderzoeken en met dit eindrapport te komen.

  Er zijn meer dan 1.000 sporters bij betrokken, niet alleen wintersporters, en het gaat over een periode van bijna 5 jaar, sinds 2011.

  Op het WK zwemmen in Kazan konden de Russen hun systeem een eerste keer op punt stellen en later ook op het WK atletiek in Moskou, om vervolgens op de Winterspelen in Sotsji tegen de sterren op te frauderen.

  Dit gebeurde op verschillende manieren. Positieve controles werden als negatief ingevoerd in de database van het Wereldantidopingagenstschap WADA. Het gaat over meer dan 500 gevallen, vaak ook topsporters, en dit gebeurde automatisch.

  Maar daar hield het niet bij op. Stalen met vuile, positieve urine werden verwisseld met zuivere urine die eerder was ingezameld en bewaard.

  Omdat het WADA zich begon te moeien, moesten ze hetzelfde doen met de B-stalen. Daar waren ze niet klaar voor, maar ook daar ze in geslaagd. In Sotsji zijn 44 B-stalen gemanipuleerd. Dat blijkt uit krasjes op de flesjes met urine.

  Daarnaast blijken sommige stalen ook veel te veel of veel te weinig zout te bevatten dan mogelijk is voor een mens. Twee stalen van Russische ijshockeyspeelsters bleken bij een DNA-analyse zelfs mannelijk DNA te bevatten.

  Rusland kan nog moeilijk ontkennen dat de zon schijnt

  Namen zijn er nog niet genoemd, maar we weten wel dat er in Sotsji geknoeid is bij 4 gouden medailles, bij 2 sporters. In totaal gaat het om 12 Russische medaillewinnaars.

  Ook op de Paralympische Spelen in Sotsji is trouwens gefraudeerd dat het een lieve lust was. Van de 21 Russische medaillewinnaars is er met 6 stalen geknoeid.

  Op de Spelen van Londen was er tijdens de Spelen geen enkel positief geval, maar hertesten hebben wel al dopinggebruik aan het licht gebracht.

  Nu blijkt uit het McLaren-rapport dat zeker 15 medaillewinnaars betrokken waren bij geknoei. Vandaar ook de straffe uitspraak van McLaren: "Rusland heeft ook de Spelen van Londen op nooit geziene manier vervalst."

  In Rusland blijven ze ontkennen, maar nu alle gegevens op een website geplaatst zijn die door iedereen geraadpleegd kan worden, kunnen de Russen moeilijk nog ontkennen dat de zon schijnt.

  Bij het IOC hebben ze alvast aangekondigd dat ze 254 stalen uit Sotsji opnieuw zullen testen en ook alle stalen uit Londen worden weer onder de loep genomen. Er zullen de komende weken dus nog heel wat namen tegen de lamp lopen.

  David Naert