• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  McLaren-rapport deel 2: "Meer dan 1.000 Russische sporters betrokken bij dopingmisbruik"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  WADA-onderzoeker Richard McLaren heeft vandaag zijn langverwachte tweede en laatste rapport over een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland bekendgemaakt in Londen. "Het bevestigt de bevindingen van het eerste rapport dat positieve stalen verdoezeld werden. Maar we konden aantonen dat er nog meer atleten bij betrokken waren en dat de cover-up liep van 2011 tot na Sotsji 2014. Daar zaten 12 Russische medaillewinnaars bij van Sotsji", vertelde de gerespecteerde Canadese professor sportrecht.

  Belangrijkste conclusies McLaren-rapport deel 2:

  • Meer dan 1.000 sporters (zomer, winter en paralympisch) uit meer dan 30 sporten zijn betrokken bij een staatsgesteunde cover-up van positieve dopingstalen.
  • De cover-up werd tussen 2011 en 2015 steeds verfijnder: "Van ongecontroleerde chaos tot een gedisciplineerde samenzwering."
  • Met de urinestalen van 12 Russische medaillewinaars van Sotsji 2014 werd geknoeid, onder wie 4 gouden medailles.
  • Alle fysieke bewijzen staan op een website, consulteerbaar voor iedereen: klik hier.

  "Cover-up van meer dan 1.000 sporters uit meer dan 30 sporten"

  Het Wereldantidopingagentschap (WADA) duidde in mei een onafhankelijke commissie aan met McLaren om de verklaringen naar grootschalig dopingmisbruik in Rusland van het voormalige hoofd van het dopinglaboratorium van Moskou, Grigory Rodtsjenkov, na te trekken.

  "We kunnen nu bevestigen dat de cover-up dateert van minstens 2011 tot na de Winterspelen van Sotsji. Die cover-up evolueerde van een ongecontroleerde chaos tot een geïnstitutionaliseerde en gedisciplineerde samenzwering die medailles moest opleveren", aldus McLaren.

  In zijn rapport haalt hij aan dat meer dan 1.000 zomer-, winter- en paralympische sporters uit meer dan 30 sporten betrokken waren in het maskeren van positieve stalen. De cover-up werd verfijnd op de Zomerspelen van 2012 in Londen, het WK atletiek 2013 in Moskou en de Winterspelen van 2014.

  "We hebben bewijs dat meer dan 500 positieve resultaten gemeld werden als negatief, ook van bekende topatleten, van wie de positieve resultaten automatisch vervalst werden."

  De bedoeling was om op de Spelen van 2014 zoveel mogelijk Russische medailles te behalen. Bij twaalf Russische medaillewinnaars in Sotsji, onder wie vier gouden, werd geknoeid met de urineflesjes. In stalen van twee ijshockeysters werd mannelijk DNA aangetroffen. Namen werden niet genoemd.

  "Russen hebben sportcompetities jarenlang gekaapt"

  In Londen 2012 pakte Rusland 24 gouden, 26 zilveren en 32 bronzen medailles. Geen enkele sporter testte positief. "Toch fraudeerde het Russische team bij de Spelen in Londen op een ongeëvenaarde schaal, waarvan de reikwijdte wellicht nooit helemaal bekend zal zijn." Stalen van 15 Russische medaillewinnaars zouden verwisseld zijn.

  "De wil om medailles te winnen was groter dan hun collectieve moraal, hun ethische kompas en de Olympische fair play-waarden."

  "Jarenlang hebben de Russen de internationale sportcompetities gekaapt. Coaches en atleten speelden op een ander niveau. Sportliefhebbers en toeschouwers werden misleid en het is tijd dat dit stopt."

  McLarens eerste rapport leidde tot de gedeeltelijke uitsluiting van een pak Russische atleten van de Spelen van Rio in augustus.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wou geen ban voor alle Russen opleggen, de internationale sportfederaties moesten zelf beslissen welke selecteerbaar waren.

  "Alle bewijzen staan op een website"

  McLaren onthulde de samenwerking tussen het ministerie van Sport, het antidopingagentschap Rusada, het antidopinglaboratorium van Moskou en de geheime dienst FSB om positieve dopingcontroles te manipuleren.

  Rusland wuifde bij het eerste rapport nog die aantijgingen weg, omdat er geen tastbare bewijzen waren. Die had McLaren weggeborgen op een veilige plaats. Maar vandaag gooit de Canadees al zijn bewijzen op tafel: "Fysieke bewijzen van 2011 tot 2015. Alle interviews, databases, spreadsheets, foto's en e-mails staan op een website. Daar kan iedereen zelf de materie evalueren."

  McLaren gaf aan dat het beeld nu wel duidelijk is: "Maar niet volledig. We beschikken maar over een klein deeltje van de mogelijke bewijslast."