• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Football Leaks: geld uit Zuid-Amerikaanse deals passeert via Nederlandse brievenbusfirma's

  De Colombiaan James Rodriguez voetbalt bij Real Madrid.

  De Nederlandse krant NRC heeft ontdekt op het klokkenluidersplatform Football Leaks dat twaalf brievenbusfirma's in Nederland de spil vormen voor het wegsluizen van geld uit Zuid-Amerikaanse deals. Via de "Holland-route" konden bankiers en spelersmakelaars de belastingdiensten in Zuid-Amerika op een afstand houden.

  De kwaliteitskrant NRC, die deel uitmaakt van het platform van de European Investigative Collaborations (EIC), worstelde zich door massa's gelekte voetbaldocumenten.

  Daaruit blijkt volgens NRC dat via deze "firma's" tientallen miljoenen euro's belastingvrij doorgesluisd werden naar Panama en de Britse Maagdeneilanden.

  Die voetbalfirma's speelden hun rol om facturen te voldoen rond transfers en/of reclame-inkomsten van onder meer de Colombiaanse WK-topscorer James Rodriguez (Real Madrid) en de Argentijnse aanvaller Angel di Maria (foto) en Javier Pastore, ploegmaats van Thomas Meunier bij PSG.

  Argentijnse bankiers en spelersmakelaars konden via de "Holland-route" de belastingdiensten in Zuid-Amerika op afstand houden. Op papier zijn namelijk niet zij, maar de Nederlandse bedrijven de officiële zakenpartners van de clubs.

  Een bijkomend voordeel voor de betrokken clubs in deze constructie is dat de belastingparadijzen uit de boekhoudingen gehouden konden worden.