• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dopingjager: "We zijn naïef geweest, maar dit was moeilijk te ontmaskeren"

  Peter Van Eenoo, chef van het Gentse dopinglaboratorium, is blij dat er eindelijk keihard bewijs is voor het jarenlange Russische gesjoemel. "Het is alleen op een grotere schaal dan ik al vermoedde."

  ""Eindelijk is het bewijs daar", was het eerste wat ik dacht toen ik het rapport las", zegt Peter Van Eenoo, die het dopingonderzoek tijdens de Spelen van Londen leidde. "Het gaat nu niet meer over beschuldigingen of van horen zeggen, maar er is nu ook tastbaar bewijs."

  "Helaas is de fraude op een nog grotere schaal gebeurd dan ik vermoedde."

  "Het is het verhaal van de boswachter en de stroper. Wanneer de boswachter iets op het spoor kwam, probeerde de stroper weer iets anders. Het werd steeds drastischer."

  "Zo werden de atleten eerst verwittigd wanneer er een controle kwam, maar toen dat niet meer mogelijk was, werden positieve tests gewoon negatief gemaakt."

  "Toen ook dat niet meer ging, verwisselden ze de urine met zuivere urine. Uiteindelijk konden ze dat niet meer doen met de A-stalen, maar verwisselden ze gewoon de B-stalen, die normaal gezien verzegeld zijn."

  "Achteraf gezien waren we naïef"

  De vraag die op ieders lippen brandt, is natuurlijk: hoe is het mogelijk om zo'n geraffineerd systeem ongemerkt op poten te zetten? "Omdat we ervan uit zijn gegaan dat alle dopingjagers aan dezelfde kant stonden. Achteraf gezien waren we naïef."

  "Maar het zou sowieso moeilijk geweest zijn om het systeem te ontmaskeren, want het was niet één schakel, maar een hele keten. Enkele mensen waren er dichtbij, maar net dan werd het systeem steeds aangepast."

  Het IOC kondigde al aan de stalen van Sotsji en Londen opnieuw te testen. Misschien volgt er dus toch nog een soort gerechtigheid? "Dat zal niet lukken bij de stalen waarbij de urine verwisseld is."

  "Maar sinds Londen hebben we in de opsporing van bepaalde substanties veel vooruitgang geboekt. Sommige maatregelen die de Russen namen, zullen niet meer werken."

  "Zo werd de sporters verteld dat substanties twee weken na inname niet meer detecteerbaar zijn. Inmiddels kunnen we die substanties vier tot zes weken later nog opsporen."

  "Wantrouwen zal maar mondjesmaat terugkomen"

  Geraakt Rusland dit dopingschandaal ooit nog te boven en hoe? "Ze hebben al een aantal drastische maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld dopingmisbruik ook juridisch vervolgbaar maken. Maar als je dit niet toepast, blijven zo'n maatregelen dode letter."

  "Het wantrouwen is zo groot dat ze dat alleen kunnen herstellen door te bewijzen dat ze veranderd zijn. Maar dat gelooft niemand, omdat het wantrouwen zo groot is. Het is een vicieuze cirkel, waar ze maar mondjesmaat zullen uitgeraken."