• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Smits: "Ik ben al een oudje in de snowboardwereld"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Seppe Smits en Sebbe De Buck draaien vlot mee met de wereldtop in het snowboarden. Het doel zijn de Winterspelen in 2018 in Zuid-Korea. "Ik moet nog zeker enkele tricks bijleren als ik daar op het podium wil staan", beseft Smits, 25 ondertussen en al van de partij in Sotsji 2014.

  De Big Air staat komende winter in Pyeongchang voor het eerst op het programma van de Spelen. Een extra kans voor onze landgenoten om een medaille te pakken. "Vooral de combinatie van Big Air en slopestyle is interessant", vindt Smits. "Als je goed wil zijn in slopestyle, moet je goed zijn in Big Air. Ik focus me nog steeds iets meer op slopestyle, want daar moet je een meer complete snowboarder voor zijn."

  "Het zou voor mij cooler zijn om een goed resultaat te behalen in slopestyle. Natuurlijk ga ik mij ook 100 procent inzetten voor de Big Air als ik de Spelen haal. Dat is de meest spectaculaire discipline: één jump en je moet alles geven. Het moet perfect geland zijn."

  De snowboarders glijden van een ramp van zo'n 45 meter hoog. "Voor mensen die niet elke dag op een snowboard staan is dat soms moeilijk te begrijpen, maar hoe meer je het doet, hoe vertrouwder het voelt. En je krijgt elke keer weer een heerlijke stoot adrenaline."

  Op de vorige Spelen werd Smits 13e op de slopestyle, wat mogen we nu verwachten? "Het snowboarden evolueert bijzonder snel. Elk jaar zie je nieuwe tricks. Ik ben nog maar 25, maar in het snowboarden ben ik al een oudje. Op de startlijsten zie je niet veel riders van 1991 meer."

  "Ik heb wel wat meer ervaring en dat helpt tegen de stress. Maar de jonge riders zijn onbevreesd. Als ze vallen, buigen ze nog makkelijk en hebben ze minder pijn. Ze proberen ook sneller een nieuwe trick. Vier jaar geleden deed iedereen nog double corks, nu zijn dat triple corks. Ik kan het niet allemaal meer bijhouden, maar probeer me te verweren."

  "Als ik het podium wil halen op de Spelen, moet ik wel zeker nog enkele tricks bijleren. Maar alles kan daar want het is een momentopname. Ik ga niet met een resultaat voor ogen, maar om mijn beste tricks te laten zien. Je kan nooit voorspellen wat de anderen zullen doen, maar als je zelf je beste tricks kan landen, kan je nooit teleurgesteld zijn."

  De Buck: "Wil niet beweren dat ik op de Spelen een medaille zal halen"

  Naast Seppe Smits is er nog een Belg die droomt van de Olympische Spelen. "Ik heb al twee finaleplaatsen behaald, dus het ziet er goed uit voor de kwalificatie", vertelt de 21-jarige Sebbe De Buck. "Ik heb zeker de tricks om op elke WB-wedstrijd de finale te halen."

  "Ik reis al een tijdje mee met Seppe Smits. Ik heb al veel van hem geleerd, maar we hebben wel elk onze eigen stijl."

  "Mijn eerstvolgende doel zijn die Winterspelen. Daar wil ik het beste van mezelf laten zien. Ik claim niet dat ik daar meteen een medaille zal halen, maar als ik een perfecte dag heb, kan het misschien. Het niveau aan de top ligt dicht bij elkaar."

  Bekijk de reportage in Sportweekend:

  Video player inladen ...