• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tip van de installateur: "Veldverwarming best al in november langzaam inschakelen"

  Hein Vanhaezebrouck op het veld van Westerlo afgelopen weekend.

  Het is nog wachten op de eerste echte winterprik in België en toch verhitte de bespeelbaarheid van de velden de voorbije week al heel wat voetbaldiscussies in onze Jupiler Pro League. Profclubs kunnen in principe weinig excuses inroepen, ook al blijkt een veld verwarmen net iets complexer dan een living.

  Bij AA Gent was afgelopen weekend niemand te spreken over het veld in het Kuipje van Westerlo. De spelers hadden het over ijsplekken op delen van het veld en trainer Hein Vanhaezebrouck kon moeilijk geloven dat de thuisploeg haar veldverwarming had aangezet.

  "Misschien moeten jullie toch eens naar de fabrikant van de veldverwarming bellen. Als die de hele week heeft aangestaan, dan scheelt er iets", zei Vanhaezebrouck op de persconferentie.

  Sporza wachtte niet op Westerlo en belde zelf. Ironisch genoeg is de firma die de veldverwarming in Westerlo aanlegde ook verantwoordelijk voor de veldverwarming in de Ghelamco Arena. Net als onder meer in Mechelen en Lokeren, trouwens.

  Firma De Ceuster bevestigt dat de installatie in Westerlo zeker niet stuk was. Of de verwarming was aangezet, weet de firma niet. Mogelijk werd ze niet helemaal juist gebruikt. Een veld verwarmen blijkt net iets complexer dan de living van uw huis.

  "Het is belangrijk om te beseffen dat een grasveld een gevoelige materie is. Voor een goede grasmat moet je het evenwicht vinden tussen voldoende licht, voldoende warmte, voldoende water en een goede drainage", zegt de installateur.

  "Wat veel mensen bijvoorbeeld vaak over het hoofd zien is dat een veld ook besproeid moet worden als het koud is. Zeker als de veldverwarming aanstaat. Anders droogt de grasmat uit. Het systeem wordt ook best al in november langzaam aangezet, wanneer het nog niet vriest. Zo wordt de grond 's nachts niet hard en kan het gras langer blijven groeien."

  "Als de winter echt begint moet de terreinverzorger het weerbericht volgen en op tijd de verwarming hoger zetten. Zeker bij een systeem met warm water zoals het onze. Dat werkt minder direct dan een elektrische veldverwarming."

  Vriestemperaturen zijn geen excuus, sneeuw eventueel wel

  Voor clubs die de komende weken het weerbericht in de gaten houden zijn er in principe dus geen excuses. "Voor veldverwarming met warmwaterbuizen in de grond mag het zo hard vriezen als het wil", zegt de installateur.

  "Als het sneeuwt kan het wel zijn dat veldverwarming onvoldoende is. Daarom moet er voor Europese matchen ook een zeil op het veld liggen. Maar ook zonder een zeil smelt het onderste laagje sneeuw makkelijker met veldverwarming. Dan is de sneeuw van het veld scheppen makkelijker."

  "Alleen als het tijdens of net voor de match hard begint te sneeuwen, kun je weinig doen. Dan mag je echt spreken van overmacht."