• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Valcke over Timmers en Croenen voor WK: "Zijn weer met propere lei gestart"

  Pieter Timmers (l) en Louis Croenen (r) kunnen weer samen door één deur.

  Vandaag gaat in het Canadese Windsor het WK kortebaanzwemmen van start. Volgens Rik Valcke, sinds kort de Belgische hoofdcoach, hebben de Belgen er zin in. Dus ook Pieter Timmers en Louis Croenen, die op de Spelen nog even overhoop lagen met elkaar.

  De Olympische Spelen verliepen voor de Belgische zwemmers erg succesvol. Er was natuurlijk het zilver voor Pieter Timmers, maar ook de twee estafetteploegen en Louis Croenen behaalden een finale.

  "Na Rio zijn enkele toppers gestopt of hebben een sabbatjaar ingelast, zoals Surgeloose, Dekoninck en Vanluchene. Toch zijn we met grote ambities naar hier gekomen", zegt Rik Valcke, die Ronald Gaastra heeft opgevolgd als hoofdcoach van de zwemfederatie.

  Valckes eerste taak was om boegbeelden Pieter Timmers en Louis Croenen weer op één lijn te krijgen. Tijdens de Spelen raakten de twee gebrouilleerd omdat ze allebei hun persoonlijke ambitie niet wilden opofferen voor de estafetteploeg.

  "Ze hebben enkele weken geleden volmondig bevestigd dat ze nog altijd de estafette willen zwemmen", zegt Valcke (foto). "We zijn weer met een propere lei gestart. De sfeer binnen de ploeg is goed."

  "Dankzij enkele jonge zwemmers krijgt de estafetteploeg toch een vervolg. Het is een investering in de toekomst, want het is niet evident om een Surgeloose, Vanluchene of Dekoninck zomaar te vervangen."

  "Thomas Thijs (19) en Lorenz Weiremans (20) zijn de nieuwelingen. Aangevuld met de ervaring van Timmers en Croenen moet dat een goeie wisselwerking geven."

  Rik Valcke over...

  • ...Louis Croenen: "Hij heeft rust genomen na de Spelen, zowel fysiek als mentaal was dat nodig. Hij kon zich ook een langere rustperiode veroorloven, want we vatten een nieuwe olympiade aan met hem. Als hij op het WK weer de finale haalt, zet hij toch weer een stap vooruit."
  • ...Pieter Timmers: "Hij heeft zich totaal anders voorbereid dan Louis, want hij neemt pas rust na het WK. Sinds de Spelen heeft hij Wereldbekers gezwommen en ik heb de indruk dat hij daar positieve ervaringen heeft opgedaan. Hij heeft er zin in."
  • ...Fanny Lecluyse: "Ze heeft een zware periode gehad na de (ontgoocheling op de) Spelen. Maar ze is een dame met een sterk karakter. Soms word je sterker door zo'n tegenslag. Ze kan zich optrekken aan haar prachtige prestaties op het EK in klein bad van vorig jaar."