• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Standard moet twee duels in leeg stadion spelen na incidenten op KV Mechelen

  Standard speelde op 20 november in Mechelen.

  Standard moet twee wedstrijden achter gesloten deuren afwerken. Dat is het gevolg van ongeregeldheden tijdens de wedstrijd bij KV Mechelen, op de 15e speeldag. Standard moet ook een boete van 5.000 euro betalen. De club gaat in beroep tegen de straf. "Want we waren niet op de hoogte dat we gedagvaard waren."

  Tijdens KV Mechelen-Standard op 20 november gooide een Luikse supporter in de 45e minuut een object op het veld. Een minuut later werd er ook vuurwerk gegooid in de richting van de cornervlag. De zogenoemde "match delegate", die het gedrag van de supporters observeert, maakte een verslag op van de feiten.

  De zaak werd vandaag behandeld voor de Geschillencommissie van de Belgische voetbalbond. De commissie legde Standard één match zonder publiek op "wegens het recidivistische karakter van de gebeurtenissen."

  "De commissie is van oordeel dat het nodig is een duidelijk signaal te geven aan Standard. Gezien het repetitieve karakter van de feiten en het disciplinaire verleden van Standard volgt de commissie de vordering van het bondsparket", luidt het.

  Ook de voorwaardelijke straf van 2 maart, één wedstrijd achter gesloten deuren na de ongeregeldheden van 25 oktober 2015 in Charleroi, wordt effectief gemaakt. Standard kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

  Er hangt Standard ook nog een straf boven het hoofd na de incidenten van afgelopen weekend tijdens de Waalse derby tegen Charleroi. Die wedstrijd werd na 68 minuten stilgelegd. Deze zaak wordt volgende week behandeld.

  Ook 1.000 euro boete na incidenten met Proto

  Standard moet ook een boete van 1.000 euro betalen, waarvan 500 euro effectief, na de incidenten in en tegen Oostende van 30 oktober. Silvio Proto, de doelman van KVO, werd iets na het uur bekogeld met voorwerpen vlak voor het supportersvak van de Rouches en kreeg een aansteker tegen zijn hoofd.

  Proto ging even tegen de grond, maar kon het duel wel afwerken. Het Bondsparket vroeg een boete van 1.000 euro (waarvan 500 euro effectief), de Geschillencommissie bestendigde dat strafvoorstel dinsdag.

  Standard: "Match delegate beoordeelde het gedrag van onze fans als "goed""

  Standard kan zich niet vinden in de uitspraak van de Geschillencommissie en gaat in beroep. "We waren niet op de hoogte dat we gedagvaard waren in dit dossier."

  "We geven de aanwezigen tijdens deze match de kans om deze beslissing voort te beoordelen", klinkt het op de clubwebsite.

  "De club stelt enkel vast dat de match delegate, de persoon die aangewezen wordt door de Belgische bond om eventuele incidenten in de match te rapporteren, in zijn rapport het gedrag van de Standard-supporters tijdens de wedstrijd in kwestie als "goed" beschouwde."

  De club onthoudt zich voor het overige van commentaar en zal zich vrijdag voor de Geschillencommissie Hoger Beroep verdedigen.