• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Leko mag 4 matchen niet op de bank zitten, STVV gaat in beroep

  Ivan Leko ging over de rooie na STVV-Club: "Ik wou mijn excuses aanbieden."

  De Geschillencommissie heeft Ivan Leko zwaar gestraft voor zijn gedrag na de match STVV-Club Brugge. De coach wordt geschorst tot en met 22 december. STVV, dat ook nog een boete kreeg voor een blikje dat op het veld werd gegooid, legt zich niet neer bij de twee sancties.

  De stoppen sloegen door bij Ivan Leko toen scheidsrechter Visser in de slotfase een penalty floot voor een duwfout op Vossen. Zo kon Club Brugge alsnog met 0-1 winnen.

  Leko ging achteraf verhaal halen bij de ref. "Hij belaagde me, maar ik negeerde zijn woorden, omdat ik begrip heb voor frustraties na de match", legde Visser uit bij het bondsparket.

  "Leko wachtte me echter op aan de kleedkamer en riep me enkele keren "shame on you" toe. Zijn toon werd steeds agressiever, waarop ik de deur sloot. Leko duwde hard op de deur, waardoor die tegen mij openvloog. Ik had geen fysieke schade, maar was wel onder de indruk."

  Leko zelf vond het verslag van de ref eenzijdig en subjectief. "Ik word afgeschilderd als een gangster, maar dat vind ik onterecht. Het was wel geen normale reactie van mij, dat is ook niet mijn stijl."

  "Ik heb respect voor de refs en wilde mijn excuses aanbieden, maar Visser negeerde mij. Ik kreeg de kans niet. Ik zat ook nog vol adrenaline."

  "Ik had meer kunnen vragen dan 4 weken"

  Omdat Leko een behoorlijke reputatie heeft en een nagenoeg blanco strafblad eiste de bondsprocureur "slechts" vier weken schorsing. "Maar ik had meer kunnen vragen, want de grenzen zijn zwaar overschreden", zei hij.

  De Geschillencommissie nam de vier weken schorsing over en voegt er nog één week voorwaardelijk aan toe.

  "We kunnen enigszins begrip opbrengen voor het feit dat Leko emotioneel reageerde op de scheidsrechterlijke beslissing op het einde van de match", zegt de Geschillencommissie.

  "Leko heeft bovendien een gunstig disciplinair verleden, geeft ter zitting blijk van schuldinzicht en heeft zich ook verontschuldigd. Toch kunnen we niet zomaar voorbij gaan aan de verklaring van Visser, die zich geïntimideerd voelde door de buitensporige vorm van negatieve bejegening door Leko."

  STVV gaat in beroep tegen de sanctie. Als dat beroep wordt verworpen, mist Leko de competitiematchen tegen KV Kortrijk (10/12), AA Gent (17/12) en Waasland-Beveren (20/12) en de bekermatch tegen Zulte Waregem (14/12).

  "We zullen die zot die dat blikje wierp vatten en een stadionverbod geven"

  STVV krijgt ook nog eens een boete van 2.500 euro, omdat een supporter in diezelfde match een blikje naar de scheidsrechter had gegooid.

  "We investeren in camerabewaking en zullen die "zot" wel vatten", was manager Philippe Bormans scherp op de bond. "Hij zal via de politie vervolgd worden en krijgt een stadionverbod. Maar deze boete zorgt ervoor dat we dubbel gestraft worden voor de daad van één persoon." Ook tegen deze straf gaat STVV in beroep.