• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Football Leaks: Rode Duivels mogen niet klagen, maar er zijn sporters die (veel) meer verdienen

  Football Leaks lekte de contracten van Kevin De Bruyne en Eden Hazard.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Football Leaks lekte de contracten van Kevin De Bruyne en Eden Hazard.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De Franstalige krant Le Soir, die toegang heeft tot het klokkenluidersplatform Football Leaks, heeft de lonen van enkele Rode Duivels kunnen inkijken. Kevin De Bruyne, Eden Hazard en co mogen niet klagen, maar er zijn internationale sporters die nog veel meer verdienen.

  Kevin De Bruyne is de best verdienende Rode Duivel in de lijst van Football Leaks. Hij verdient bij City dit seizoen 7,2 miljoen euro, met bonussen erbij kan dat oplopen tot 10 miljoen euro.

  Toby Alderweireld krijgt bij Tottenham zonder bonussen 3,1 miljoen, Dries Mertens zit bij Napoli aan 2,2 miljoen, ongeveer evenveel als de 2 miljoen euro van Yannick Carrasco bij Atletico Madrid voor die bijtekende. Eden Hazard kreeg bij Chelsea rond 5 miljoen euro, al zette hij ondertussen zijn krabbel onder een meer lucratieve deal.

  De genoemde Duivels verdienen bedragen waar de gewone man alleen maar kan van dromen. Maar toch verbleken die vergeleken met de absolute toppers als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi.

  Messi krijgt 53 miljoen euro per jaar aan salaris en bonussen, Ronaldo is de best betaalde met 59 miljoen euro. Die twee toppers van Barcelona en Real Madrid strijken ook nog 30 miljoen euro extra aan sponsorcontracten op, zodat hun jaarinkomen in de buurt van de 100 miljoen euro komt.

  Over het muurtje: LeBron, Vettel en Murray verdienen meer

  Als we dan nog eens over het voetbalmuurtje kijken, vinden we topsporters die ook veel meer verdienen dan onze Rode Duivels.

  Zo verdiende de nummer één in het tennis, Andy Murray, dit jaar bijna 13 miljoen euro alleen aan prijzengeld.

  Basketballer LeBron James (foto) steekt een jaarsalaris van bijna 30 miljoen euro op zak en daar komt nog 50 miljoen euro aan commerciële inkomsten bij.

  Ook in de Formule 1 zijn de bedragen hoog: Sebastian Vettel strijkt het meest op met een slordige 40 miljoen euro per jaar.

  Opvallende weetjes in clausules

  Le Soir behoort tot het platform van de European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten waartoe ook onder andere NRC en Der Spiegel behoren. De EIC heeft recentelijk de financiële handel en wandel van een resem topvoetballers kunnen uitpluizen. Football Leaks omvat 1,9 terabyte aan informatie. Die werd verwerkt door zestig onderzoeks- en datajournalisten en financiële deskundigen.

  Daarbij kwamen ook enkele opvallende clausules boven water:

  • Tottenham-doelman Hugo Lloris krijgt een premie als hij... verliest. De Fransman krijgt bij een zege een premie van 8.300 euro, maar ook nog 4.000 euro bij een draw of verlies.
  • Toen PSG in 2012 de Braziliaanse verdediger Thiago Silva overnam van Milan, beloofde PSG "de belastingen in Italië van Silva, ongeveer 2,5 miljoen euro, te betalen". 
  • Ex-PSG-spits Ezequiel Lavezzi heeft de Chinese jackpot gewonnen: hij trok begin 2016 naar Hebei China Fortune voor een duizelingwekkend salaris van 53,2 miljoen euro voor 23 maanden, of 2,3 miljoen euro per maand.
  Video player inladen ...