• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt over Charleroi-Standard: "Allebei 0 punten? Daar straf je daders niet mee"

  Peter Vandenbempt.

  De incidenten in Charleroi-Standard zijn ook het gespreksonderwerp in de analyse van Peter Vandenbempt. "Elke voetballiefhebber is het kotsbeu dat ons voetbal gegijzeld wordt door een paar dwazen op de tribunes."

  De analyse van Vandenbempt in een notendop

  • Sommige mensen willen enkel de boel op stelten zetten in het stadion
  • De bond is in het verleden veel te braaf en bang geweest
  • Er moet snel een uitspraak komen, want anders is dat een soort competitievervalsing
  • Beide teams moeten zich neerleggen bij de straf
  • Ik zou er een probleem mee hebben als zowel Standard als Charleroi 0 punten krijgt

  Die "fans" zitten vandaag ongetwijfeld nog te glunderen

  Hoe het gisteren zo ver is kunnen komen in Charleroi-Standard? In de eerste plaats zijn er nog altijd mensen die naar het stadion komen om de boel op stelten te zetten. Mensen die ongetwijfeld gisteren en vandaag nog zitten te glunderen om wat ze in gang hebben gezet.

  Het is ook zo ver kunnen komen omdat clubs, ook Standard, veel te laks zijn geweest om die paar onverlaten te detecteren en ze definitief uit het stadion te verbannen. Ze zijn er eigenlijk bang van, dat concludeer ik uit wat Jankovic gisteren te vertellen had.

  “In Servië staken ze daar geen wedstrijden voor”, zei de Standard-trainer. Van die uitspraak stond ik perplex. Als ik me niet vergis, zijn er ook al doden gevallen in het Servische voetbal.

  Dus ik neem aan dat het gedrag van Servische voetbalfans niet de standaard moet worden in België. Dat was een hoogst ongelukkige uitspraak. Jankovic moest dit gedrag keihard veroordelen. Het is jammer, want ik denk dat het overgrote deel van de Standard-fans dit gedrag ook veroordeelt.

  Iedere voetballiefhebber is dat kotsbeu

  Het is ook zo ver kunnen komen omdat de voetbalbond veel te braaf en te bang is geweest bij al die vorige aangelegenheden.

  Boetes? Daar wordt eens goed mee gelachen. Ook door de clubs. En die beginnen dan ook nog eens aan een lange juridische strijd. Een soort slijtageslag, dat is ook een slecht signaal.

  Dus daarom zou ik zeggen: het zou goed zijn als de bond nu krachtig, kordaat en snel optreedt. Hopelijk leggen de clubs zich bij de straffen neer, zoals dat in Europese matchen ook zo is.

  Ik denk dat iedere voetballiefhebber het kotsbeu is dat ons voetbal gegijzeld wordt door een paar dwazen op de tribunes. Tot de 1-2 gisteren was het een heel boeiende wedstrijd.

  Standard deed het heel erg goed, maar daar zal vandaag niet meer over gesproken worden in de kranten, televisie of bij ons.

  Hopelijk is Standard woest bij puntenverlies

  Mehdi Bayat, de sterke man van Charleroi, had met voorsprong de grootste klasse in de communicatie. Hij liet zelf een ballonnetje op: “We zijn de vorige keren veel te laks geweest, supporters zullen het pas begrijpen als het hen punten kost.”

  En dat kan volgens het bondsreglement: allebei 0 punten. Want beide supportersgroepen zijn verantwoordelijk.

  Maar ik zou daar eerlijk gezegd een probleem mee hebben als beide teams 0 punten krijgen. Je straft zo meer de spelers en de trainer dan de eigenlijke daders. Als sportman stuit me dat tegen de borst.

  Maar we zijn op een punt gekomen dat het niet anders meer kan. En ik hoop dat ze bij Standard dan woest zullen zijn door het puntenverlies. Zowel de club als de supporters.

  Hopelijk zetten ze dan een soort van sociale controle in gang, waardoor de jacht op de daders dan open is, ze geïdentificeerd worden en ze voorgoed uit ons voetbal kunnen verdwijnen.

  Want ik denk dat het van binnenuit zal moeten worden opgelost. Tot het is opgelost, zou ik bij duels van Standard en Charleroi geen bezoekende supporters meer toelaten.

  Voor een correcte strijd in PO I moet uitspraak er snel komen

  De voetbalbond heeft ook de kwalijke gewoonte om dit soort vervelende dossiers lang te laten aanslepen. Vaak in de hoop dat de uitspraak er dan niet meer toedoet. Maar ook dat zou een slecht signaal zijn.

  Dus langer dan een week of 2 hoeft het niet te duren vooraleer er een uitspraak komt. Het rapport van scheidsrechter Gumienny is er, het reglement is voorhanden.

  Geef de clubs de tijd om hun verdediging op te bouwen en doe dan de uitspraak. Moeilijker is het niet.

  Je zit hoe dan ook met een soort competitievervalsing, met Standard als de grote verliezer als beide teams 0 punten krijgen en andere clubs dan profiteren.

  Je kan alleen maar hopen dat die punten geen invloed meer zullen hebben wanneer het uiteindelijke klassement wordt opgemaakt.

  Voor een correcte strijd is het dus een must dat die uitspraak er zo snel mogelijk komt, zodat de concurrenten weten waar ze aan toe zijn. Daarom doe ik nog eens de oproep aan de twee clubs: leg je neer bij de uitspraak, wat die ook is.

  Peter Vandenbempt