• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jos Daerden: "Racing Genk kan zich geen misstap meer veroorloven"

  Daerden was tussen 2001 en 2004 bij Genk aan de slag.

  Racing Genk valt na de nederlaag tegen Lokeren voorlopig uit de boot voor Play-off I. "Genk moet niet panikeren, maar 10 op 12 voor de winterstop is sowieso nodig om bij te blijven en om aan een kleine inhaalrace te beginnen", zegt Jos Daerden (62), ex-assistent-coach van Racing Genk, aan Sporza.

  "Racing Genk is een ploeg die op twee of drie snelheden speelt", begint Jos Daerden zijn analyse. "Europees speelt het heel goed, in de competitie was er eerst een probleem op verplaatsing, maar nu verliest Genk ook thuis."

  "Genk heeft een hele goeie groep samengesteld, waarvan ik nog altijd denk dat ze in de top drie kunnen eindigen. Ze hebben veel individuele kwaliteiten en kunnen regelmatig roteren. Wat dat betreft zit het dus goed."

  "Maar zo'n nederlaag als gisteren kan Genk missen als kiespijn, want de plaatsen voor Play-off I zijn enorm duur. Het wordt moeilijk, in die zin dat Genk zich geen misstappen meer kan veroorloven."

  "Het speelt voor de winterstop nog thuis tegen Standard en Gent, speelt op verplaatsing tegen Waasland-Beveren en Zulte Waregem en moet tussendoor ook nog Europees en in de beker voetballen. Dat is een hels tempo."

  "Genk moet niet panikeren, maar na de winterstop kun je snel aftellen. Dan zitten we al aan de 22e speeldag. Een 10 op 12 voor de winterstop is sowieso nodig om bij te blijven en misschien om aan een kleine inhaalrace op enkele ploegen te beginnen."

  "Ik denk niet dat het bestuur enige kanttekening bij Peter plaatst"

  Wat is de rol van Peter Maes in de 9e plaats van Genk in de competitie? "Je mag niet onmiddellijk naar de trainer verwijzen. In de competitie loopt het niet zoals het moet, maar ik denk niet dat het bestuur enige kanttekening bij Peter plaatst", zegt Daerden.

  Heeft Genk versterking nodig, zeker met het dreigende vertrek van enkele goudhaantjes? "Als clubs met zulke bedragen komen, dan moet je realistisch blijven: een transfer kan je dan niet tegenhouden. Maar ik denk dat enkel Ndidi in januari vertrekt."

  Is er een tekort aan leiders bij Genk? "Dat argument steekt altijd de kop op. Maar als het Europees goed gaat, hoor je dat niet. Ik vind dat loze kreten, maar dat heeft niets met Maes te maken. Dat is een algemene tendens."

  "Genk heeft een goeie groep en verliest met Ndidi waarschijnlijk een goeie speler, maar ik weet dat ze klaar zijn om een opvolger binnen te halen."