• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Herygers: "Als je het weer nu ziet, lachen ze je uit dat er niet gecrost wordt"

  "De takken van de treurwilg stonden recht omhoog."

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De organisatie van de veldrit in Koksijde besliste vanochtend al om de WB-cross te annuleren. Een voorbarige beslissing? "Zoals de omstandigheden nu zijn, zou er gereden worden", denkt Paul Herygers. De organisatie verdedigt op haar beurt haar beslissing.

  Paul Herygers werd in 1994 wereldkampioen in Koksijde en kijkt dus altijd uit naar de cross in de duinen. Hij was gisterenavond al ter plaatse en was toch verrast. "Ik heb eigenlijk nooit gedacht dat de cross afgelast zou worden. Rond vier uur vannacht hoorde je wel de wind en regen, maar aan dit scenario heb ik geen seconde gedacht", vertelt onze cocommentator.

  "Ik heb hier wel zicht op een treurwilg en die takken hangen nu weer netjes op de grond, maar daarnet stonden die recht omhoog. Als er dan takken beginnen te vallen en je hoort dat de cross bij de junioren geannuleerd wordt, dan wordt er onmiddellijk gepraat."

  "Het was echt heel erg, maar als je nu, rond de middag, naar buiten kijkt dan kan je nooit aan iemand uitleggen waarom er niet gereden wordt. Dan lachen ze je uit. Zoals de omstandigheden nu zijn, zou er gereden worden. Maar nog eens, de ravage aan de aankomst bijvoorbeeld is enorm. Ook de VIP-tent is gesneuveld."

  Werd de beslissing dan niet te vroeg genomen? "Ik denk het wel. Als je weet dat de profs er alles voor gedaan hebben om hier goed te zijn, dat renners uit Spanje naar huis zijn gekomen, dan is dat een teleurstelling. Aan de andere kant, als je iedereen veilig thuis krijgt, is dat ook een overwinning."

  "Misschien hebben ze niet het lef gehad om het sportieve te laten primeren. Nu komt het zonnetje erdoor en liggen de bladeren stil op de grond. Maar als straks de wind wel weer opsteekt, heeft de organisatie zeker gewonnen."

  Organisatie: "Harde maar rechtvaardige beslissing"

  Organisator Jan Deramoudt begrijpt de teleurstelling bij sommige renners, maar verdedigt de beslissing. "De toestand was echt wel heel erg en de voorspellingen zijn ook niet echt rooskleurig. Zeker op het vlak van wind. Het KMI heeft ook gezegd dat het na de middag misschien weer zal opflakkeren."

  "De burgemeester heeft dan de beslissing genomen omdat we de veiligheid van renners en publiek niet konden garanderen. Ik krijg bijvoorbeeld berichten van omgevallen bomen. Als die op het parcours of in het publiek zouden terechtkomen, dat zijn risico's die we niet willen nemen."

  "Ik kan de teleurstelling bij de renners wel begrijpen, maar op een bepaald moment moet je een beslissing nemen. Het is een harde, maar wel een rechtvaardige beslissing."

  "De financiële kater? We zijn op dit moment alleen maar begaan met de veiligheid. Daarna zullen we het financiële plaatje wel bekijken. We zijn gelukkig wel verzekerd."