• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Philippe Gilbert moet Omega Pharma-Lotto 300.000 euro schadevergoeding betalen

  Gilbert moet 300.000 euro betalen.

  Omdat Philippe Gilbert enkele jaren geleden zijn contract verbrak bij Omega Pharma-Lotto moet hij een geldsom betalen aan die ploeg. "Naast rechten heeft een renner, net als elke andere werknemer, ook plichten", zegt advocaat Walter Van Steenbrugge aan de VRT.

  Als renner van Omega Pharma-Lotto won Gilbert in 2011 het vierluik Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Zijn ster fonkelde hoog aan het wielerfirmament en dus lagen er kapers op de kust om hem los te weken bij de Belgische ploeg.

  In 2012 kwam die transfer effectief tot stand, toen Gilbert voor het BMC-team begon te rijden. Maar volgens de Gentse arbeidsrechtbank heeft Gilbert daarmee contractbreuk gepleegd en daarom moet de renner nu 300.000 euro schadevergoeding betalen.

  Walter Van Steenbrugge vertegenwoordigde de Belgische ploeg in het proces en doet het verhaal: "Gilbert heeft zijn contract destijds verbroken om te kunnen tekenen bij BMC en dus moest hij een schadevergoeding betalen. Dat stond zo in zijn contract. Gilbert vond echter van niet en trok naar de UCI in Zwitserland om zijn in het contract vastgelegde bonussen af te dwingen."

  "Zwitserland heeft Gilbert volledig in het gelijk gesteld, maar wij vonden het een probleem dat zo'n geschil beslecht zou worden door een arbitragecommissie van de UCI. Volgens het Belgische recht is het immers niet mogelijk is om dergelijke geschillen zo te regelen. Daarom zijn we naar de Belgische rechter gestapt, zodat die het geschil opnieuw kon beoordelen."

  "De Belgische rechter verplicht Gilbert nu om 300.000 euro schadevergoeding betalen, omdat Gilbert zijn contract verbroken heeft. De wielerploeg is tevreden met deze uitspraak, omdat een renner - net als elke andere werknemer - naast rechten ook plichten heeft."

  "Denk dat het bedrag heel billijk is"

  "In 2011 won Gilbert het klavertje 4: Brabantse Pijl, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race. Omega Pharma-Lotto had een ploeg rond hem gebouwd om hem tot nog betere resultaten te leiden in 2012", besluit Van Steenbrugge. "Maar plots besliste Gilbert, die uiteraard druk gesolliciteerd werd, de ploeg te verlaten. Dat leidt tot schade en dan denk ik dat 300.000 euro een heel billijke schadervergoeding is." Dit nog: Gilbert kan in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak.