• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Stef Wijnants over STVV-Club: "Zou terecht zijn als Dutoit plaats moet afstaan"

  Stef Wijnants: "De kritiek van Dutoit is in het verkeerde keelgat geschoten."

  Na de interlandbreak trekken STVV en Club Brugge de competitie weer op gang. "STVV speelt goed voetbal, maar is nu bijna verplicht om te winnen van de landskampioen", vertelt Sint-Truiden-kenner Stef Wijnants, die erg benieuwd is welke doelman de staartploeg vanavond opstelt. Hij pikte ook twee heroïsche STVV-Club-duels uit het verleden.

  STVV is altijd een moeilijke verplaatsing voor Club Brugge. De laatste zege van blauw-zwart in Sint-Truiden dateert van 2006, toen Bosko Balaban er in de toegevoegde tijd 2-3 van maakte (scrol omlaag voor de video).

  "Aan die leuke statistiek mag STVV vanavond weinig belang hechten", weet Stef Wijnants. "Het team is nu bijna verplicht om te winnen van Club Brugge."

  "De ploeg is zeker niet slechter dan rechtstreekse concurrenten als Waasland-Beveren, maar STVV heeft iets te weinig ervaring om het goede voetbal om te zetten in puntengewin", vindt onze voetbalcommentator.

  Na 14 speeldagen staat het team uit Sint-Truiden op de 15e en voorlaatste plaats. Wijnants: "STVV maakt iets te weinig doelpunten en laat achteraan steken vallen. Toch heeft het dit seizoen maar twee keer echt slecht gespeeld: in Moeskroen (2-1) en thuis tegen Zulte Waregem (0-2)."

  "En dan was er twee weken geleden ook die belabberde tweede helft in Eupen (4-2). Voor die wedstrijd dacht iedereen dat het wel goed zou komen, ik ook, maar nu staat STVV met de rug tegen de muur."

  Dutoit of Pirard in doel?

  Er is niet alleen het slechte puntengewin, na Eupen-STVV was er ook een rel met doelman Dutoit, die flink uithaalde naar bestuur en team. "Ik ben zeer benieuwd wie vanavond in het doel staat bij STVV", zegt Wijnants daarover.

  "De kritiek van William Dutoit wordt niet geapprecieerd door zijn ploegmaats. In de kleedkamer deed hij zijn mond niet open, op de Franstalige televisie wel. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten."

  "Enerzijds zou ik het terecht vinden als Dutoit zijn plaats moet afstaan aan reservedoelman Lucas Pirard. Dutoit steunt zijn verdediging niet."

  "Anderzijds is dat ook een risico. Als de reservedoelman wisselvallig presteert, sta je daar."

   

  🎬 2006: Bosko Balaban scoort in de 92e minuut

  Op 17 september 2006 heeft Club Brugge voor het laatst gewonnen in Sint-Truiden. STVV leek met 2-1 te gaan winnen, tot Philippe Clement vijf minuten voor tijd zijn hoofd tegen een vrijschop van Bosko Balaban zette. In de allerlaatste minuut knalde Balaban zelf de 2-3 binnen. Club Brugge, onder leiding van Emilio Ferrera, vermeed een crisis.

  Video player inladen ...

  🎬 1989: De 5-1 van Hoebrechts tegen Club Brugge

  Een wedstrijd die Stef Wijnants zich levendig herinnert is STVV-Club Brugge uit het seizoen 1988-1989. "Club Brugge werd toen overdonderd door Geert Hoebrechts", weet hij nog goed. "Het leverde hem achteraf een transfer naar Antwerp op. Helaas is Hoebrechts ondertussen overleden."

  Video player inladen ...
  STVV-Club Brugge, van 2006 tot 2016
  seizoendatumuitslaggoals STVVgoals Club
  06-0717/09/062-3Munyaneza, VanczakSalou, Clement, Balaban
  07-0803/02/081-1CantaluppiBlondel
  09-1028/02/101-1SidibeSonck
  10-1128/11/102-1Sidibe, MennesDirar
  11-1207/08/113-3Reza, Schouterden, DuferRefaelov (2), Lestienne
  15-1624/07/152-1Fernandes, EdmilsonDe Sutter