• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hellebaut: "Sterk signaal voor de jonge generatie"

  Hellebaut streed in Peking tegen enkele dopingzondaars.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Hellebaut streed in Peking tegen enkele dopingzondaars.

  Video player inladen ...
  Met Anna Tsjitsjerova, Jelena Slesarenko en Vita Palamar zijn nu al liefst drie atletes uit de olympische hoogspringfinale in Peking positief bevonden. Ex-olympisch kampioene Tia Hellebaut reageert toch enigszins verrast. "Voor hoogspringen heb je puur talent nodig, dat krijg je niet met één of ander product."

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt werk van de strijd tegen doping en bij het hertesten van bewaarde stalen vallen steeds meer atleten door de mand.

  Daardoor ziet ook de uitslag van de olympische hoogspringfinale in Peking, ruim acht jaar geleden, er nu een pak anders uit. Tia Hellebaut zweefde toen naar het goud, terwijl bijna al haar grootste rivales nu dopingzondaars blijken.

  Met de Russinnen Anna Tsjitsjerova, Jelena Slesarenko en de Oekraïense Vita Palamar verdwijnen respectievelijk de nummers 3, 4 en 5 uit de uitslag.

  Ex-olympisch kampioene Tia Hellebaut reageert verrast. "Ik was heel verbaasd toen Anna Tsjitsjerova onlangs in het nieuws kwam. Bij Slesarenko hadden we eerlijk gezegd al een hele tijd onze vraagtekens, maar het is moeilijk om rond te vertellen dat dat verhaal niet klopt".

  "Wat mij wel verbaast, is dat de nummer vijf, de Oekraïense Vita Palamar, ook gepakt is. Zowel Slesarenko als Palamar zijn meisjes die we in 2008 eigenlijk een heel seizoen niet gezien hebben en die dan opeens over 2 meter sprongen. Dus in die zin verbaast het mij niet."

  "Ik denk dat Slesarenko in 2008 maar twee of drie wedstrijden gedaan heeft in de aanloop naar de Spelen en dat Palamar eigenlijk het hele jaar niet echt hoog sprong. Dus ofwel heb je dan heel goed gepiekt of heb je natuurlijk gepakt blijkbaar." 

  "Je kan niet meer door de mazen van het net glippen"

  Doping in het hoogspringen, Hellebaut begrijpt het allemaal niet zo goed. "Ik geloof dat ze op testosteron gepakt zijn en voor zover ik weet zal je daarmee misschien wel de vetverbranding stimuleren, maar ook spieren van bij krijgen. Dus ik begrijp het niet zo goed."

  "Hoogspringen is toch wel een heel puur talent. Je hebt heel veel sprongkracht nodig van nature, dat kan je toch niet met één of ander product krijgen."

  In 2012 werd Tia Hellebaut vijfde in de olympische hoogspringfinale. Wie weet schuift ze nog op naar het podium. "In Londen waren er inderdaad twee Russische meisjes voor mij. Ik hoop dat gerechtigheid mag geschieden. Die medaille is fijn om op je palmares te hebben, maar helaas koop je daar de vreugde niet mee dat je op het podium staat en die medaille hebt gewonnen."

  Russisch president Vladimir Poetin kondigde meer controles aan in de toekomst, want vroeger liep het duidelijk fout. "Blijkbaar gebeurde er met die stalen toch wel het één en ander dat wij niet mochten zien. Het verbaast mij, want testosteron is volgens mij al 100 jaar traceerbaar en toch raken zij door die testen in 2008."

  Hellebaut is wel tevreden dat de dopingzondaars uiteindelijk geklist worden. "Dit is een sterk signaal naar de jonge generatie. Zelfs als je nu pakt, kan je niet meer door de mazen van het net glippen. Dat is belangrijk om mee te geven aan de volgende generatie atleten."