• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Debusschere: "Meer metalfans in koers dan voetbal? Koers is iets extremer"

  Debusschere houdt van het hardere gitaarwerk.

  Metallica heeft vandaag een nieuw album op de wereld losgelaten en daar zijn ook heel wat sporters blij mee. Wij belden met fans Jens Debusschere en Frank Boeckx. Zij gebruiken de muziek van de Amerikaanse band om zich klaar te stomen voor een wedstrijd.

  Metalliefhebbers in het peloton, bestaan ze? Met die vraag belde Sporza naar wielrenner Jens Debusschere. "Ik denk dat er wel meer mensen in de koerswereld liefhebber zijn van harde muziek", vertelt hij. "Ik hoor dat AC/DC en Iron Maiden in trek zijn."

  "Ik denk ook vooral aan BMC, met Daniel Oss en Manuel Quinziato. Bij Lotto-Soudal is Volbeat vrij populair door onze soigneur en mij. We hebben Tosh Van der Sande al zover gekregen dat hij er ook naar luistert."

  "Zelf heb ik graag dat je de tekst nog verstaat. Want alleen maar roepen, daar heb ik het niet zo voor. Het hangt ook af van je humeur natuurlijk."

  "Voor mij is muziek heel belangrijk. Ik luister thuis altijd naar muziek. Ook als ik alleen ga trainen, zet ik altijd muziek op. Tijdens mijn opwarming is het vooral hardere muziek."

  In het voetbal lijkt harde muziek minder populair te zijn. Heeft Debusschere daar een verklaring voor? "Ik denk dat de koers een beetje extremer is. Als je naar nog extremere sporten kijkt, zoals motorcross, zal daar ook naar harde muziek geluisterd worden. Ik denk dat het van het karakter van de sportman afhangt."

  "Eén favoriet nummer kiezen, vind ik moeilijk"

  Jens Debusschere heeft het nieuwe album van Metallica zelf al beluisterd. "Ik vind het wel goed, het is minder commercieel en dat vind ik belangrijk. Ik denk dat heel België Nothing Else Matters een goed nummer vindt, maar het is zodanig veel op de radio dat het niet meer speciaal is."

  Wat is dan zijn favoriete nummer aller tijden van Metallica? "Eén nummer kiezen, vind ik moeilijk. Creeping Death vind ik wel goed, maar er zijn er zoveel."

  Boeckx: "Op weg naar de wedstrijd luister ik naar een paar nummers"

  "In het voetbal is de interesse iets minder", beaamt Frank Boeckx van Anderlecht. "Maar ik heb er zelf wel negen jaar naar uitgekeken. Ik vind het nieuwe album goed, het is wat ik ervan verwacht hard: hard en strak. Het is terug naar de basis."

  "Ik weet dat Bernd Thijs ook een Metallica-fan is, net als Wesley Sonck. Maar wij zijn de oude garde, ik denk dat de jongeren daar niet van wakker liggen. Die luisteren meer naar r&b en pop en er zitten ook Justin Bieber-fans tussen. Ik denk dat de culturele achtergrond van onze spelers daar wel in meespeelt."

  Wanneer luistert Boeckx naar Metallica? "Op weg naar de wedstrijd luister ik al jaar en dag naar een paar nummers, dat is een beetje bijgeloof. In dat lijstje staan 20 redelijk harde nummers, om die agressie naar boven te laten komen. Dan krijg je een adrenalinekick."

  "Tientallen nummers waarmee je mij plezier doet"

  Ook Boeckx heeft het nieuwe album al eens beluisterd. "Het eerste nummer, Hardwired, vind ik niet slecht. Maar het is allemaal nog nieuw, de nummers moeten nog een beetje bezinken."

  Welke nummers uit het volledige repertoire van de Amerikaanse band hoort de doelman het liefst? "Seek and Destroy vind ik top, Sad but True ook. The Unforgiven is ook heel speciaal. Er zijn tientallen nummers waarmee je mij plezier doet."

  De favoriete nummers van Debusschere en Boeckx: