• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  ASO trekt de stekker uit het Critérium International

  Thibaut Pinot krijgt volgend jaar geen opvolger op de erelijst.

  De Franse tweedaagse rittenkoers krijgt in 2017 geen nieuwe editie. Organisator ASO haalt de overvolle wielerkalender aan als voornaamste oorzaak voor die beslissing. Op de erelijst prijkt één Belg, Rik Verbrugghe won in 2001.

  Het Critérium International werd voor het eerst georganiseerd in 1932, toen nog onder de naam Critérium National. In de beginjaren mochten enkel Franse renners deelnemen, maar in 1981 waren ook buitenlanders welkom en kreeg de wedstrijd zijn huidige naam. Sinds 2010 vormde Corsica het strijdtoneel voor de tweedaagse rittenkoers.

  Op de erelijst prijken een aantal grote namen. Onder meer Froome, Evans, Fränk Schleck, Voigt, Basso, Indurain, en Hinault schreven de wedstrijd op hun naam. In 2001 kroonde Rik Verbrugghe zich tot eerste en enige Belgische eindwinnaar.

  "De winnaars zijn van het hoogste niveau", legt ASO uit. "Maar de dichtheid van het peloton lijdt onder het grote aantal evenementen dat in de maand maart gereden wordt." Thibaut Pinot, de winnaar van dit jaar, krijgt dus geen opvolger.

  Rik Verbrugghe wint in 2001

  Video player inladen ...