• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  71-jarige Ierse bobo mag drie maanden na de Spelen naar huis

  Patrick Hickey.

  Een Braziliaanse rechtbank heeft de 71-jarige Ier Patrick Hickey de toestemming gegeven om het land te verlaten als hij een borgsom van 1,5 miljoen real (ruim 400.000 euro) betaalt.

  Patrick Hickey is de voorzitter van het Iers Olympisch Comité. Na afloop van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro moest hij in Brazilië blijven wegens zijn mogelijke betrokkenheid in de vermoedelijke illegale verkoop van tickets voor de Spelen.

  Hickey, die al een tijdje met zijn hart sukkelt, werd op 17 augustus aangehouden door de politie en twaalf dagen later vrijgelaten. Vlak na zijn arrestatie was hij onwel geworden en moest hij naar het ziekenhuis overgebracht worden.

  Daar verbleef hij enkele dagen, nadien verhuisde hij naar de afdeling Hoge Veiligheid van een gevangenis in Rio en na zijn vrijlating verkaste hij naar een luxueus hotel in Rio. Hickey had wel het verbod gekregen om het Braziliaanse grondgebied te verlaten. Maar nu heeft hij zijn paspoort teruggekregen en mag zich thuis laten verzorgen.

  Hickey is niet de eerste de bste. Hij is sinds 1995 lid van het Internationaal Olympisch Comité en ook voorzitter van de Europese Olympische Comités. Hij blijft zijn onschuld intussen uitschreeuwen, ook al had hij zich na zijn arrestatie al tijdelijk op non-actief gezet bij de olympische beweging.