• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Holsbeeck: "Defour was de enige speler die we niet hadden mogen verkopen"

  Herman Van Holsbeeck is manager van Anderlecht sinds 2003.

  Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck praat niet vaak met de pers, maar als hij spreekt kom je iets te weten. In Sport/Voetbalmagazine neemt hij deze week geen blad voor de mond over de moeilijke periode waarin paars-wit zit. Wij selecteerden enkele passages over de transferpolitiek van de club.

  Nog voor de zomer goed en wel begonnen was, werd duidelijk dat Anderlecht een bouwwerf zou worden, met manager Van Holsbeeck als bouwheer en trainer René Weiler als metselaar van een geheel. Maar een paar maanden later staat paars-wit niet als een huis.

  "Wat heeft het afgelopen EK aangetoond?", vraagt Van Holsbeeck zich af. "Dat resultaatvoetbal de norm is geworden. De filosofie van Weiler leunt daar dicht bij aan. Hij zegt: je hebt gemiddeld drie minuten de bal als speler, zorg dat je de overige 87 minuten ook waardevol bent voor het team."

  "Je hebt trainers die verkondigen dat iedereen op gelijke voet staat, maar na drie weken enkel een Faes of Vancamp durven aan te pakken. Weiler heeft het lef om aan de grote namen te raken."

  "Ik neem het geval-Okaka. Hij wilde zelf beslissen wanneer hij de bal zou ophalen bij de stopper en wanneer hij in de zestien zou blijven. Weiler heeft hem daarover aangesproken. Okaka zei: "Ik speel zoals ik wil"."

  "Dan heb je bij Weiler afgedaan. Kara is een intelligente jongen en heeft de knop omgedraaid. Net als Defour. Steven heeft op tijd ingezien dat er met Weiler niet te lachen viel."

  Uiteindelijk vertrok Defour wel. Over die transfer moet Van Holsbeeck nog iets van het hart. "We zouden een boekje kunnen opendoen over de niet-nagekomen beloftes van spelers, maar dat doen we niet. Ik kan wel zeggen: We hebben gedurende twee jaar veel voor Steven gedaan."

  "Het doet pijn als ik nu lees wat hij mij verwijt (volgens Defour kwam de club haar beloftes niet na.). Heb ik spijt van zijn transfer naar Anderlecht? Helemaal niet. Hij was de enige speler die we niet hadden mogen verkopen."

  "Soms lijkt het dat we aan jonge spelers gekke eisen stellen"

  Anderlecht liet nog een andere sterkhouder vertrekken. Doelman Silvio Proto liet uitschijnen dat andere mensen dan Van Holsbeeck of voorzitter Roger Vanden Stock verantwoordelijk zijn voor die transfer.

  "Dat is voer voor mijn toekomstig boek", lacht Herman Van Holsbeeck. "Over enkele jaren zal ik in alle eerlijkheid kunnen antwoorden. In het voetbal draait alles om geld."

  "Zijn we correct geweest met Silvio? Ik denk het wel. Hij heeft Anderlecht veel goede diensten bewezen, hij heeft ook veel aan ons te danken."

  Het zit ook veel supporters dwars dat paars-wit Leya Iseka en Dodi Lukebakio uitleende. Het Astridpark koestert jonge talenten. "Ik constateer dat Iseka niet veel speelt bij Marseille en wat Lukebakio betreft: Weiler was zeker geen tegenstander van die jongen. Zijn ingesteldheid was wel een storende factor."

  "In de visie van Weiler moet een speler op de rechterflank constant aan de tweede paal opduiken. Als hij daar twee keer de bal niet krijgt, denkt Lukebakio de derde keer "foert". Daarom hebben we hem bij Toulouse gestald. Zo kan hij met eigen ogen vaststellen dat het in het buitenland niet beter is."

  "Soms lijkt het alsof wij gekke eisen stellen aan onze jongeren. Tal van spelers dachten dat ze niets meer te leren hadden op Anderlecht. Hoe vergaat het Charly Musonda Jr.? Hoe vaak speelt Adnan Januzaj bij Sunderland? Dat heeft een stuk met mentaliteit te maken. Hun comfortzone is te groot."

  "Ik wil ex-spelers inzetten in scoutingsapparaat"

  Spelers als Spajic en De Maio arriveerden op Neerpede door toedoen van makelaars. Volgens critici hebben zij te veel macht ten nadele van het eigen scoutingsapparaat. De laatste transfer die er kwam na eigen scouting was Trezeguet.

  "Stel dat de mensen van de scouting enkele namen doorspelen die de trainer niet wil. Koop je die dan? Bij Anderlecht hebben we de gewoonte om een trainer met persoonlijkheid aan te stellen en die dring je niet zomaar een speler op. Op Appiah en Hanni na zijn alle transfers in samenspraak met Weiler gebeurd", zegt Herman Van Holsbeeck. 

  "We zijn wel bezig met een hervorming van het scoutingsapparaat. We willen werken met mensen die ter plaatse wonen en een inventaris kunnen maken van de spelers in eerste en tweede klasse van een bepaalde regio."

  "Ik wil hiervoor ex-spelers inzetten. Goran Lovre werkt al voor ons. Henrik Andersen ook. Ik hoop nu Morten Olsen mee te krijgen."

  Het volledige interview met Herman Van Holsbeeck kan u deze week lezen in Sport/Voetbalmagazine.