• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Louis Croenen: "Graag individueel een medaille halen"

  Croenen zwom op de Spelen de finale van de 200 meter vlinder.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Croenen zwom op de Spelen de finale van de 200 meter vlinder.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Met twee olympische finales is het jaar van Louis Croenen meer dan geslaagd. "Maar de manier waarop is toch wat dubbel", zegt de zwemmer, die de lat voor zichzelf hoger wil leggen de komende jaren.

  Louis Croenen nam afgelopen weekend deel aan het Belgisch kampioenschap. Het was zijn eerste wedstrijd na de Olympische Spelen, waar hij de finale bereikte op de 200 meter vlinderslag en de 4x200 meter. "Ik ben nu meer tevreden dan 3 maanden geleden", vertelt hij aan Sporza. "Ik heb twee finales gezwommen, dat kon eigenlijk niet veel beter."

  "De manier waarop, is wel wat dubbel. Maar dat ligt niet alleen aan mezelf, maar ook aan wat er de weken ervoor gaande is geweest." Daarmee verwijst Croenen naar de heisa over de estafetteploeg in de aanloop naar de Spelen.

  Na een paar maanden vakantie is Croenen begonnen aan zijn voorbereiding op de komende wedstrijden. "Binnen 3 weken is het WK klein bad en dat is een eerste test om te kijken waar ik sta. Op het WK groot bad in juli in Boedapest moet ik voor een finaleplaats gaan, maar op den duur moet je ook wel iets meer verwachten."

  "Stilaan moet het toch naar die top vijf gaan. Als je op top vijf mikt, denken de mensen aan medailles. Ik ook uiteraard. Ik heb nu al medailles gehaald met de aflossing, maar het is ook eens leuk om individueel een medaille te halen. Ik ga niet plots brons of zilver halen, dus als ik 7e of 8e word in Boedapest, is het niet slecht, maar de lat mag iets hoger."

  "Er is een goede nieuwe lichting op komst"

  Nu Glenn Surgeloose gestopt is met zwemmen en het nog niet duidelijk is hoelang Pieter Timmers nog doorgaat, lijkt het erop dat Louis Croenen het gewicht van het Belgische zwemmen op zijn schouders zal krijgen. Hoe voelt hij zich daarbij?

  "Ik heb natuurlijk al wat te verwerken gekregen de afgelopen maanden", zegt hij. "Maar Kimberly Buys gaat ook nog niet meteen stoppen. Wat Pieter gaat doen, is inderdaad wat afwachten. Dan kom je bij mij uit en bij Jasper Aerents."

  "Er zijn nog wel wat jeugdzwemmers, die misschien niet dit jaar richting WK gaan, maar hopelijk wel volgend jaar. Er is een goede nieuwe lichting op komst, maar voor volgend jaar vrees ik dat dat nog iets te vroeg zal zijn."

  Rik Valcke: "Basis is breder dan 5 jaar geleden en dat geeft vertrouwen"

  Rik Valcke, de coach van Croenen, treedt zijn zwemmer bij. "Een aantal van onze elitezwemmers zijn gestopt met het zwemmen op het hoogste niveau en het is niet evident om die te vervangen. We hebben een aantal jongens die kandidaat zijn om die aflossing te vervolledigen, maar die nog niet op hetzelfde niveau zitten als de lichting die we hadden."

  "Dus ook daar hebben we wat tijd nodig om de jongens te laten groeien. Het is goed dat we een aantal zwemmers van dit niveau hebben, waardoor ze elkaar vooruit stuwen. Maar we moeten de druk op die jongens ook niet te hoog leggen."

  "Ik zal tevreden zijn als we voldoende talent kunnen begeleiden, dat we die talenten de tijd kunnen geven om door te stromen en dat we op de grote toernooien opnieuw mooie resultaten halen. Ik denk dat de basis iets breder is dan 5 jaar geleden en dat geeft vertrouwen voor de toekomst."