• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Evi Van Acker: "Afgeleerd om te zeggen wanneer ik ga stoppen"

  Evi Van Acker wil vooruitkijken en niet meer achteruit.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Zeilster Evi Van Acker kondigde in september aan dat ze zeker tot het WK 2017 doorgaat en was dus een van de Belgische atleten op de olympische stage in Lanzarote. "Als ik nu terugdenk aan Rio, dan word ik er nog triestig van", geeft Van Acker toe.

  Evi Van Acker gebruikte de stage op Lanzarote om Rio te verwerken. "Voor mij was deze stage heel welgekomen na enkele heel moeilijke weken thuis", zegt de zeilster. "Je bent hier tussen gelijkgestemde zielen: mensen met dezelfde dromen die graag trainen."

  Van Acker greep naast het podium in Rio door ziekte."Ontgoocheling is een verkeerd woord. Ik ben niet ontgoocheld, want we waren heel goed voorbereid. Mijn team was fantastisch en de strategie van de coach was ook goed. Dan word je ziek en dat is brute pech."

  "Onrechtvaardig? De wereld is niet rechtvaardig. Ik heb geprobeerd om er nog alles uit te halen en dan kom ik toch nog dichtbij maar is het net niet genoeg voor een medaille. Als ik er nu aan terugdenk, dan word ik er nog triestig van."

  "Maar ik heb niet het gevoel dat ik het zelf verprutst heb en zo kan ik het misschien makkelijker een plaats geven. Het zal altijd pijn blijven doen, maar het heeft ook geen zin om in het verleden te blijven leven. Je moet vooruit."

  "Ik heb nog altijd vertrouwen in mijzelf en in mijn team. Zo was de beslissing snel gemaakt om nog niet stoppen. Ik heb nog dromen: ik doe voort om de beste te zijn en te winnen. Het is ook niet zo makkelijk om te stoppen met topsport."

  "Afgeleerd om te zeggen wanneer ik ga stoppen"

  De beste Belgische zeilster gaat zeker nog een jaar door en laat zelfs de deur naar Tokio 2020 op een kiertje. "Ik heb nu beslist om door te gaan tot het WK in augustus en dan te evalueren."

  "Na Peking zei ik "Enkel nog Londen" en na Londen zei ik "Enkel nog Rio" en hier staan we opnieuw. Ik heb afgeleerd om te zeggen wanneer ik ga stoppen, want ik verander toch van gedacht. Ik denk nu nog niet aan Tokio, dat is nog te veraf en Rio is nog te dichtbij. Ik zeg zeker niet ja tegen Tokio."

  Achter Van Acker staan met Emma Plasschaert en Maité Carlier twee jonge talenten te trappelen. "Wij zijn een team, komen goed overeen en hebben elkaar nodig om beter te worden. De groepssfeer is goed en ik denk dat iedereen daar zo over denkt."

  "Om te winnen moet je iedereen kloppen en daar horen Emma en Maité ook bij. We leggen elkaar het vuur aan de schenen en dat is een mooie situatie die we zelf en de coach gecreëerd hebben. Er mag inderdaad maar één iemand naar de Olympische Spelen, maar dat is nog veraf."

  "Pas in januari zit ik weer in een boot"

  In Lanzarote zat Van Acker nog niet in een zeilboot. "We zijn hier op fysieke trainingstage. Ik heb sinds Rio niet meer in een boot gezeten en ik keer pas terug in de boot in januari."

  "Maar als ik hier de omstandigheden zie, dan begint het wel te kriebelen. Dat gevoel had ik de laatste weken niet en het doet me plezier om dat gevoel weer te hebben", zegt Van Acker.

  "Midden januari ga ik naar Miami en daar ga ik weer het water op. Daar zeil ik ook meteen de WB-manche. Emma en Maité gaan over twee weken naar Australië voor de WB-finale, maar ik ga de komende weken nog fysiek trainen want dat is hard nodig."