• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Zonneveld: "Met open mond zitten luisteren naar hoe Dekker ontspoord is"

  Thijs Zonneveld.

  In "Mijn gevecht" schetst auteur Thijs Zonneveld het ontluisterende verhaal van Thomas Dekker. Tien jaar geleden was Dekker dé grootste Nederlandse wielerbelofte, maar door een losbandig leven en dopinggebruik tuimelde hij van zijn voetstuk. Sporza had een gesprek met Zonneveld. "Dekker had zo veel talent, maar is er zo onzorgvuldig mee omgesprongen."

  "Thomas fileert zichzelf tot op het bot"

  Thomas Dekker (32) had enkele jaren geleden al een boek op de markt gebracht, maar doet pas nu echt een boekje open. "Het vorige boek was hooguit een tipje van de sluier. Het was een kleine schuldbekentenis, maar dit is het echte verhaal", legt auteur Thijs Zonneveld uit.

  "Ik had één eis: ik wou alles weten. Over doping, alcohol, drugs, vrouwen en zijn privéleven. Thomas is onthutsend eerlijk geweest. Hij fileert zichzelf tot op het bot. En als er later nog onthullingen zouden volgen, dan hang ik hem ondersteboven met zijn ballen in de boom."

  "Er zit geen agenda aan dit boek. Voor Thomas heeft het een grote therapeutische waarde en voor de buitenwereld is het goed om te lezen hoe het allemaal verlopen is."

  "Het is ook een soort waarschuwing voor alle toekomstige Dekkers. Het gaat over de situaties waarin ze terecht kunnen komen en wat er gebeurt als je de verkeerde keuzes maakt en alles uit de hand laat lopen."

  "Er is natuurlijk ook veel research aan te pas gekomen, want ik wou weten of zijn verhaal klopte en indien mogelijk alles dubbelchecken. Sinds hij gestopt is met fietsen, kan hij beter in de spiegel kijken. We wilden het boek overigens ook in deze periode uitbrengen, want tijdens het seizoen moet het over de renners gaan."

  "Wat Thomas deed, tartte soms alle verbeelding"

  Werpt dit boek voor Zonneveld een ander licht op de wielersport tijdens de carrière van Dekker? "Ja", antwoordt de Nederlandse ex-renner. "Ik heb het afgelopen jaar veel over doping geschreven en kon het dopinggedeelte nog wel begrijpen, vooral omdat veel andere renners het in die periode ook gedaan hebben."

  "Maar ik heb wel een paar keer met open mond zitten luisteren naar hoe zijn gedrag ontspoord is. Ik ben ook wielrenner geweest en heb dingen gezien zoals misbruik van alcohol en slaapmiddelen."

  "Maar wat Thomas deed, tartte soms alle verbeelding. Het verbaast me dat hij nog zo hard kon fietsen. Daags voor de koninginnenrit in Mallorca gebruikte hij GHB (een verdovende drug), maar hij won die etappe wel."

  "Mede daardoor heeft hij zijn carrière en lichaam om zeep geholpen. Je pleegt roofbouw en dat is ontzettend moeilijk te begrijpen. Je ziet bij die zaken hoeveel talent hij had, maar hoe onzorgvuldig hij er mee is omgesprongen."

  "Dat is toch het beeld dat blijft hangen: op fysiek vlak had hij misschien wel het meeste talent van de Nederlandse renners van de voorbije 20 à 30 jaar, maar hij heeft er verschrikkelijk weinig mee gedaan."

  Over Lotto-dokter Mathieu: "Lijkt op een wijdverbreide praktijk"

  Thomas Dekker had een losbandig leven. Was hij een uitzondering of was dat gedrag wijdverspreid? "In zijn ploeg had hij genoeg renners die met hem meededen. Thomas heeft dat niet uitgevonden, maar werd meegetrokken door andere renners."

  "Hij is extreem beïnvloedbaar. Toen hij nog bij de beloften koerste, ging het alleen maar om wielrennen. Toen hij bij de profs kwam, zag hij bizarre dingen en ging hij daarin mee."

  "Ik denk dat hij dus deels slachtoffer van de tijdsgeest was. Hij werd in het diepe gegooid en heeft niet het karakter om sterk genoeg in zijn schoenen te staan en dat af te wimpelen."

  Thomas Dekker droeg in 2009 het shirt van Silence-Lotto en vertelt in zijn boek hoe hij bij de Belgische ploeg cortisonen onder vals voorschrift kreeg van ploegdokter Jan Mathieu.

  "Thomas is niet de enige die dat vertelt over Mathieu, al dan niet anoniem. Het lijkt er dus sterk op dat dat een wijdverbreide praktijk was, ook al zegt Mathieu dat hij zich daar niets van kan herinneren." Mathieu werd vorig jaar na 11 jaar op straat gezet bij de Belgische ploeg.

  "Thomas weet nog altijd niet wat hij moet met zijn leven"

  Hoe gaat het tegenwoordig met Thomas Dekker? "Hij voelt zich beter en is bevrijd van een zware last. Maar het is niet een boek waarin op het einde staat dat alles nu ineens goed is."

  "Thomas zegt: "Ik ben nog altijd dezelfde jongen met dezelfde karaktereigenschappen. Ik kan er nu iets beter mee overweg, maar ik weet nog altijd niet wat ik moet met mijn leven.""

  "We gaan er geen sprookje van maken als het geen sprookje is. Wat Thomas echt met zijn leven wil, moet hij zelf uitvogelen. Maar zolang hij rondliep met deze bagage en omzichtig rond het verleden moest manoeuvreren, was dat wel een groot obstakel."

  Wil hij nog een rol spelen in de wielersport? "Hij heeft bruggen opgeblazen, maar ik geloof niet dat hij de ambitie heeft om nog iets in deze sport te doen. Al volgt hij wel elke wedstrijd en zal hij als analist betrokken blijven.

  Dekker in De Wereld Draait door: "Ik wilde 100% eerlijk zijn in mijn boek"