Ga naar de inhoud

Wiskunde met Pogba: is zijn dab perfect of niet?

 di 15 november 2016 15:22
Driehoeksmeetkunde met Pogba.
Driehoeksmeetkunde is niet het favoriete onderwerp van de meeste scholieren. Maar de "dab" van Paul Pogba kan daar misschien verandering in brengen. Een wiskundevraagstuk over de populaire beweging doet alvast de ronde op sociale media. Ook Pogba zelf heeft de vraag gedeeld.

Het was een Franse leerkracht wiskunde die het vraagstuk op Twitter plaatste. "Cristiano Ronaldo is jaloers op de dab van Paul Pogba", luidt het. "Daarom wil hij aantonen dat die niet perfect is."

"Volgens "De universele verklaring van de rechten van de dab" is een dab enkel perfect als de twee driehoeken op de bijgevoegde afbeelding rechthoekig zijn".

De vraag is eenvoudig: is de dab van Paul Pogba perfect?

We laten u zelf aan de slag gaan met pen, papier en rekenmachine, de oplossing volgt onder de tweets.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het antwoord:

De stelling van Pythagoras leert ons dat de linkerdriehoek inderdaad rechthoekig is, maar de rechter niet.

Met behulp van de cosinusregel kunnen we op basis van de lengten van de zijden berekenen hoe groot de hoek aan Pogba's rechterschouder is. Die is 93 graden in plaats van 90. De volgende keer dat de Fransman scoort, moet hij zijn rechterarm dus een tikkeltje hoger tillen.