• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pro League overweegt bonussen voor goed presterende refs, geen sancties

  De Pro League wil boetes invoeren voor wie respectloos is tegenover de ref.

  De Pro League, die de belangen van de 24 profclubs in ons land verdedigt, bekijkt of het goed presterende scheidsrechters kan belonen met extra bonussen. De berichtgeving in sommige media dat slecht presterende scheidsrechters in de toekomst een boete kunnen verwachten, wordt "stellig ontkend".

  Er is dit seizoen in de Jupiler Pro League al heel wat te doen geweest over discutabele of foute beslissingen van scheidsrechter. Het onderwerp stond maandag op de agenda van de raad van bestuur van de Pro League. 

  "Er zijn meerdere voorstellen geformuleerd met betrekking tot de Belgische arbitrage. In het kader van de (semi)professionalisering van enkele van onze betere scheidsrechters zou het kunnen dat hun vaste premie verhoogd wordt met een bonus als ze consistent goede prestaties neerzetten", zei CEO van de Pro League, Pierre François, daarover.

  "Dat voorstel is voorgelegd aan Johan Verbist, met wie we binnenkort in overleg gaan. De baas van het Bureau Arbitrage is niet gekant tegen het voorstel. De verdere professionalisering van de arbitrage wordt de komende weken en maanden uitgewerkt door de Belgische voetbalbond. We hopen het dossier tegen volgend seizoen afgerond te hebben."

  De berichtgeving dat er gedacht wordt aan sancties voor scheidsrechters die slecht presteren, wordt "stellig ontkend". Wel wil de Pro League zijn idee verder uitwerken om boetes op te leggen aan clubs waarvan een lid van de technische staf zich respectloos gedraagt tegenover de wedstrijdleiding. "Het idee wordt verder onderozcht op de volgende beheersraad op 14 december."