• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Perschef San Marino zet Thomas Müller op briljante wijze op zijn plaats

  Thomas Müller kon niet scoren tegen San Marino.

  Na de 0-8-zege van afgelopen vrijdag in San Marino vroeg de Duitser Thomas Müller zich af wat het nut was van zo'n wedstrijd. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Alan Gasperoni, de perschef van San Marino, die op Facebook in zijn pen kroop en de Duitser tien redenen gaf waarom de match wél nuttig was.

  De integrale brief van Alan Gasperoni aan Thomas Müller:

  Beste Thomas Müller,

  Je hebt gelijk. Wedstrijden zoals vrijdag zijn zinloos. Voor jou. In plaats van bijna gratis een match te spelen in San Marino had je een vrij weekend kunnen doorbrengen met je vrouw, op de bank in je luxevilla. Of je had naar een sponsorevent kunnen gaan en daar enkele duizenden euro's incasseren. Sta me toe dat ik je tien redenen geef waarom een wedstrijd als San Marino-Duitsland toch zinvol was. Misschien kun je er eens over nadenken en me laten weten wat je ervan vond.

  1. Het was nuttig om je te laten inzien dat jij zelfs tegen zwakke ploegen als de onze niet kunt scoren. En zeg nu niet dat je niet teleurgesteld was dat Simoncini (de doelman, red) je van een doelpunt hield.
  2. Het was nuttig voor jouw bazen (laat het misschien ook weten aan Beckenbauer en Rummenigge) om in te zien dat voetbal niet van hén is, maar van iedereen die ervan houdt. En of je dat nu leuk vindt of niet, daar horen wij ook bij.
  3. Het was nuttig om enkele honderden journalisten te doen inzien dat er nog jongens zijn die hun dromen najagen, en niet hun bankrekening zoals jullie.
  4. Het was nuttig om vast te stellen dat Duitsers nooit zullen veranderen. De geschiedenis heeft jullie duidelijk niet geleerd dat deelnemen niet altijd gelijk staat aan overwinnen.
  5. Het was nuttig voor de 200 kinderen uit San Marino die de wedstrijd gevolgd hebben. Hun trainers vragen hen om altijd het maximum te geven. Wie weet worden hun inspanningen ooit beloond met een wedstrijd tegen de wereldkampioen.
  6. Het was nuttig voor jouw federatie (en ook de onze) om het geld van de televisierechten op te strijken. Daarmee kunnen ze, nadat ze jou betaald hebben voor de moeite, investeren in voetbalinfrastructuur voor de kinderen, in voetbalscholen en in veiligere stadions. Ik zal je een geheim vertellen: met het geld zal onze federatie een nieuw voetbalveld aanleggen in een afgelegen dorpje dat naar de naam Acquaviva luistert. Jij zou het kunnen betalen met zes maanden van je salaris, maar wij doen het met de opbrengst van een wedstrijdje van 90 minuten. Niet slecht, toch?
  7. Het was nuttig voor een land dat zo groot is als jouw Allianz Arena om met een goeie reden in het nieuws te komen, want een voetbalwedstrijd is altijd een goede reden.
  8. Het was nuttig voor je vriend Gnabry, die debuteerde in het nationale elftal met een hattrick. Nu kan hij bij Werder Bremen een nieuw contract vragen en zijn salaris verdubbelen.
  9. Het was nuttig voor de inwoners van San Marino, die het soms moeilijk hebben, om in te zien dat we nog een echte nationale ploeg hebben. Het zal jullie, die bijna perfect zijn, ook wel eens overkomen dat iemand wakker schrikt bij een nederlaag en dan "je kloten uithangt", niet?
  10. Het was nuttig voor mij om in te zien dat ondanks het feit dat jullie het mooiste Adidas-truitje dragen jullie nog altijd de mensen zijn die witte sokken dragen in hun sandalen.

  Liefs,

  Jouw Alan