• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Decuyper: "Heb foute inschatting gemaakt met aanstelling van Bico"

  Decuyper gaf tekst en uitleg bij de huidige heikele situatie op de Bosuil.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Decuyper gaf tekst en uitleg bij de huidige heikele situatie op de Bosuil.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Patrick Decuyper, de sterke man bij Antwerp, heeft het verrassende ontslag van John Bico toegelicht. De zakenman steekt de hand in eigen boezem: "Ik heb de commotie rond Bico onderschat en heb de boodschap van de fans begrepen." Eerstdaags wil hij een nieuwe trainer voorstellen. Hij belooft een supportersvertegenwoordiging in het dagelijkse bestuur en een kapitaalsverhoging van 10 miljoen euro. Daarmee wil hij dit seizoen nog promoveren.

  Na de  euforie vorig seizoen - afgesloten met de domper van de gemiste promotie - ging de ambiance op de Bosuil dit seizoen van de regen in de drop. Onder de nieuwe coach Fred Vanderbiest vielen de resultaten tegen, wat hem zijn kop kostte.

  De aanstelling van Bico verhitte de gemoederen bij de fans zodanig, met de dramatische oproer van zondag tot gevolg. "Het was de zwartste voetbalzondag uit mijn carrière", geeft Decuyper toe.

  "We konden niet voort met Bico. Die boodschap van de fans was duidelijk. Ik heb zijn komst onderschat. Ik ken John al lang en heb hem gekozen om puur sportieve redenen, al begrijp ik de meewarige reacties daarop."

  "We hadden iemand nodig die de nodige discipline in de groep kon brengen, zodat we als één blok kunnen acteren. Niet alleen de elf die spelen, maar ook de bank en die ernaast."

  "Ik dacht echt dat John ons kampioen kon maken. Ik wist - door de perceptie die rond hem hangt - dat er commotie zou zijn, maar ik had nooit gedacht aan taferelen zoals zondag."

  "Ik heb een fout gemaakt en heb zijn aanstelling onderschat. De eenheid met de fans was aan het verdwijnen en dat is altijd slecht. Een club moet luisteren naar zijn fans. En die gaven me een duidelijke boodschap."

  "Supporters worden vertegenwoordigd in dagelijks bestuur"

  Antwerp heeft een hondstrouwe aanhang, met meer dan 10.000 abonnees. Decuyper erkent openlijk het belang van de fans en steekt een hand uit voor een verregaande samenwerking: "Ik wil een overkoepelend supportersorgaan creëren, uniek in België, waarbij ook het stamnummer, de kleuren en de naam verankerd liggen in de statuten. Dit om duidelijk te maken dat we daar niets fouts mee willen doen."

  "De supporters en het bestuur moeten op één lijn zitten. We willen samen dingen realiseren. Iemand van dat orgaan wil ik dan ook aanwijzen om in het dagelijkse bestuur te komen. Zodat we niets achter de rug kunnen doen. We moeten goed communiceren met deze mensen en goed luisteren."

  "10 miljoen kapitaalsverhoging, maar maak investeerders niet bekend"

  Decuyper stelde de fans ook gerust over de financiële situatie van de club. "Die is zeer gezond. Wij hebben met de investeerders stabiliteit gebracht."

  Waarna de man die 18 maanden geleden aan het roer kwam bij Antwerp het plaatje schetste. "Er was toen een schuld van 25 miljoen euro, ook aan externen. Wij hebben die gereduceerd tot 15 miljoen euro schuld aan onze vennootschap."

  "Wij gaan nu een kapitaalsverhoging van 10 miljoen euro doen, waardoor er nog maar 5 miljoen euro schuld overblijft. En eigenlijk is die fictief, want die is er alleen aan de eigen aandeelhouders."

  Decuyper maakt de vergelijking met AA Gent: "Die zaten in dezelfde benarde situatie met ongeveer een schuld van 25 miljoen euro. Zij hebben er 20 jaar over gedaan om die weg te werken."

  "Door de kapitaalsverhoging is de toekomst op lange termijn gegarandeerd."

  Het is wel nog altijd niet duidelijk vanwaar het geld komt. Die namen wil Decuyper nog niet bekendmaken: "De investeerders willen dat niet. Het zijn wel geen makelaars. Een makelaar steekt nooit 15 miljoen euro in een club, die wil geld verdienen aan spelers. Het gaat om goed menende Vlaamse ondernemers die Antwerp weer naar de top willen brengen."

  "Ik begrijp de ongerustheid, maar de instanties die de namen moeten kennen (onder meer de bedrijfsrevisor), kennen ze en voor de Licentiecommissie is het ook oké." Decuyper verzekerde dat Bico zich niet had ingekocht, wat sommige fans vreesden.

  "Allemaal nog 13 duels het beste van onszelf geven, dan kan promotie nog"

  Van de lange termijn ging het tot slot weer naar de korte sportieve termijn. Een coach kon Decuyper nog niet voorstellen. "Daar willen we snel werk van maken, misschien is die er morgen al." Vrijdag speelt Antwerp bij OH Leuven.

  "Nadat we vorig seizoen net de promotie gemist hadden, hebben we de nodige inspanningen gedaan om dit seizoen te promoveren. Maar de resultaten van de eerste ronde waren zeer ontgoochelend. Ik verwacht van de spelersgroep een sportieve reactie. Zij dragen ook een grote verantwoordelijkheid."

  "Het dieptepunt was op Lierse, waar we weer konden meedoen in de eerste periode, maar we alle duels verloren. Dat heeft me serieus gekwetst. We hebben echter nog 13 duels. Ze moeten alles uit de kast halen om onze doelstelling te bereiken."

  "Ik maakte - zoals al gezegd - een fout door Bico aan te stellen en bied daar mijn excuses voor aan aan alle fans. Ik doe nu echter ook een oproep aan hen: "Gasten, RAFC is één!" Wij - bestuur, spelers en fans - moeten de komende 13 duels het beste van onszelf geven om te gaan naar waar we thuishoren! Hopelijk kunnen we deze woelige periode in maart en april afsluiten met een succes. En is het dit jaar niet, dan volgend jaar."

  "Coach moet groep als één blok laten fungeren"

  Decuyper somde de kwaliteiten op die de trainer moet tonen: "Hij moet werken aan de groepsmentaliteit, de discipline en inzet. De hele spelersgroep moet als één blok fungeren. Er is veel interesse en we willen snel handelen. Stijn Vreven? Die is vrij en heeft de genoemde kwaliteiten, dan is het logisch dat hij bij de kandidaten wordt genoemd. Maar er zijn er nog."

  Het zal ook aan de nieuwe coach zijn of Jordan Remacle, die door Bico vorige week opzij werd geschoven, nog bij de groep mag komen. "Die is niet zonder reden uit de groep gezet. Ik snap zijn ontgoocheling dat hij wel moest opwarmen, maar niet mocht inkomen. Zoals er nog andere jongens zijn. Maar negativiteit uitstralen naar de anderen mag niet. Als je niet als één blok kunt acteren, hoor je niet thuis bij Antwerp."