• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Wout is beredeneerder en bij Mathieu is het nog speelser"

  Mathieu van der Poel en Wout van Aert steken er bovenuit in het veldrijden.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Mathieu van der Poel en Wout van Aert steken er bovenuit in het veldrijden.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Wout van Aert en Mathieu van der Poel domineren het veldrijden en geven elkaar geen duimbreed toe. Sporza trok op onderzoek in Gavere en voelde hun vertrouwenspersonen Niels Albert en Adrie van der Poel aan de tand over hun poulains: wat bindt hen en wat scheidt hen? "Het zijn twee toppers die erbovenuit steken."

  "Wout kan heel veel training aan en kan enorm diep gaan. Dat kan Mathieu ook, maar Wout heeft volgens mij de grootste motor", zegt Niels Albert, ploegleider van de wereldkampioen bij Crelan-Vastgoedservice.

  "Los van de balkjes liggen ze op technisch vlak dicht bij elkaar. Mathieu neemt meer risico's, maar of dat betekent dat Wout technisch minder is, dat laat ik in het midden."

  "Misschien is Mathieu technisch iets beter, maar het verschil is minimaal", denkt vader Van der Poel, steun en toeverlaat van zijn jongste zoon. "Wout gaat beredeneerder te werk en bij Mathieu is het speelser, het kindse zit er nog in. Daar zit volgens mij het grootste verschil."

  "Qua mentale sterkte vind ik ze vergelijkbaar", gaat Van der Poel voort. "Ze zijn heel zelfkritisch en nooit tevreden. Een groot pluspunt bij Mathieu is dat hij altijd rustig blijft na een ontgoocheling, maar dat kan ik bij Wout niet beoordelen."

  "Echte verschillen zijn bijna niet zichtbaar"

  "Als ze allebei top zijn, dan geven ze elkaar weinig toe", vindt papa Van der Poel. "Het zijn twee toppers die erbovenuit steken", zegt Albert. "Week na week rijden ze de anderen in de vernieling."

  Maar wie vinden ze nu de beste? "Ik zou gek zijn om nu Mathieu te antwoorden", zegt Albert. "Wout draagt als wereldkampioen het nummer 1."

  "Wout is iemand waar ik goed mee kan werken. Hij waardeert mijn werk en ik waardeer hem ook meer als mens dan als renner. We hebben veel respect voor elkaar en voor mij is onze band belangrijker dan de cross."

  "Wout is nu de wereldkampioen", geeft Van der Poel toe. "Maar echte verschillen zijn bijna niet zichtbaar. Er zijn parcoursen die Wout beter liggen en omgekeerd. Wie het minste fouten maakt en geen pech heeft, pakt die dag de zege."