• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Willemsen: "Ik denk niet dat we onze top al bereikt hebben"

  Elfje Willemsen.

  Bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Sophie Vercruyssen mikken dit seizoen op een goede prestatie op het WK in Sotsji eind februari. Willemsen is ervan overtuigd dat een medaille mogelijk is. "De baan ligt ons heel goed en is één van onze favoriete banen."

  "Het WK in Sotsji is het grote doel dit seizoen"

  Elfje Willemsen, met remster Sophie Vercruyssen, werd vorig seizoen vierde in de wereldbeker bobslee. Dit seizoen staat alles in het teken van het WK in Sotsji, eind februari. "Die baan ligt ons heel goed", blikt Willemsen vooruit bij Sporza.

  "Het is één van onze favoriete banen en het WK in Sotsji is dan ook het allerbelangrijkste dit seizoen. Op de Olympische Winterspelen werden we er zesde en ook in de wereldbeker kwamen we al eens dicht bij het podium."

  "Het EK in Winterberg (13 februari, red) is ook een doel. Winterberg wordt wel beschouwd als onze thuisbasis, maar eigenlijk ligt de baan ons niet zo goed. Als het meezit, kan een medaille, maar we zetten alles op Sotsji."

  Kim Meylemans, onze nationale skeleton-trots, gaf eerder aan niet naar het WK in Sotsji te willen trekken door de vele dopingverhalen in Rusland. Willemsen is niet van plan dat voorbeeld te volgen. "Daar is niet over gesproken en ik ben er eerlijk gezegd ook niet mee bezig."

  "Om eerlijk te zijn: ik ben zelfs blij dat het WK bobslee in Sotsji is. De baan daar ligt ons heel goed. Ik zou alleen maar mezelf boycotten mocht ik er wegblijven. We krijgen een goede kans om een goede prestatie neer te zetten op een WK en dat ga ik dan ook niet laten liggen."

  "Alles wat we doen, staat in het teken van Pyeonchang"

  Willemsen en Vercruyssen leunen dicht aan bij de wereldtop, maar zijn er nog niet helemaal naar eigen zeggen. "Die laatste procentjes dichten, is het moeilijkste wat er is. Ik heb zelf al heel veel vooruitgang geboekt en ook mijn remster Sophie heeft gigantische sprongen gemaakt."

  "De start blijft ons zwakke punt"

  "Als we nu nog één zomer kunnen doorwerken zonder zware blessures, zullen we fysiek nog veel verbeteren richting de Winterspelen. Dat is ook nodig, want de start blijft ons zwakke punt. Daar moet nog veel aan verbeteren", weet Willemsen.

  "Ik ben er dan ook zeker van dat we onze top nog niet bereikt hebben. In Sotjsi waren we zesde. Sindsdien zijn we vier keer tweede geworden in een wereldbekermanche. Ik denk dat wel alleen maar gegroeid zijn. Als we in Pyeongchang opnieuw zesde worden, zal ik teleurgesteld zijn."

  "Die Winterspelen komen ondertussen heel dichtbij. Het is eigenlijk maar een jaar en een paar maanden wachten. Alles wat we nu doen, staat dan ook in het teken van Pyeongchang. We proberen zoveel mogelijk goede resultaten te behalen. Dat is belangrijk voor de groepssfeer, dynamiek en het zelfvertrouwen."

  "Staan op het hoogtepunt van het Belgische bobslee"

  Hoe zit het ondertussen met het Belgische bobslee? "We zijn in 2007 begonnen en staan nu op het hoogtepunt. De toekomst ziet er goed uit. Er staan een paar jonge teams klaar en dat is goed voor de sport", vindt Willemsen.

  "Het is en blijft een heel dure onderneming en het is moeilijk om elk jaar de nodige financiële middelen te vinden. Maar Rio is voorbij en dus focussen de media en de sponsors nu meer op de Winterspelen. Op dit moment heb ik alles wat ik nodig heb en kan ik mij volledig focussen op de sport, zonder bezig te zijn met extrasportieve zaken."

  Gaat Willemsen nog door na 2018? "Dat moet mijn lichaam beslissen. Ik word wat ouder en heb toch wat meer last van blessures. Ik wil op mijn 40e nog kunnen gaan fietsen met de kinderen zonder dat ik daar last van heb. Niets meer kunnen doen omdat ik twee jaar te lang ben doorgegaan, is geen optie."