Tour de Trump: schandalen en pech voor Eric Vanderaerden (of sabotage?)

  Links naast Donald Trump herkent u Eric Vanderaerden.

  Donald Trump dingt vannacht naar een tweede ambtstermijn in het Witte Huis. Wist u dat de Amerikaanse president een opmerkelijke link met de wielersport heeft? 30 jaar geleden leende hij zijn naam (en geld) aan een rittenkoers: de Tour de Trump. Het is bij 2 edities gebleven.

  Het verhaal van de Tour de Trump begint in 1987, toen Amerikaanse sportjournalisten de Ronde van Frankrijk van dichtbij meemaakten na de overwinning van Greg LeMond het jaar voordien. Het idee voor een eigen wielerronde in de Verenigde Staten begon te rijpen.

  De steenrijke Donald Trump werd gecontacteerd om het evenement te sponsoren en hij gaf ook zijn naam aan de wedstrijd, die de Tour de France naar de kroon moest steken.

   

  Maar dat liep niet van een leien dakje. De Tour de Trump lag al meteen overhoop met de Tour de Rump, een plaatselijke wedstrijd in Colorado, over hun gelijkaardige naam.

   

  Op 5 mei 1989 werd de eerste etappe gereden in de staat New York, met 8 professionele en 11 amateurteams. Een van die teams was Sauna Diana, dat gesponsord werd door een huis van plezier, ongehoord in het preutse Amerika.

   

  Bovendien lag Trump ook in 1989 al onder vuur, door problemen met de belastingdienst en een naderend faillissement. Langs de kant van de weg stonden dan ook geen wielergekke supporters, maar boze demonstranten met spandoeken tegen de zakenman.

   

  De organisatie besliste daarop om hem na twee edities aan de kant te schuiven en een andere geldschieter te zoeken. Onder de naam Tour DuPont zou de wedstrijd blijven bestaan tot 1996. Lance Armstrong won de laatste 2 edities van de Amerikaanse rittenkoers.

  VIDEO: Donald Trump is nog wielerorganisator geweest

  Het journaal - november 2016

  Pech voor Eric Vanderaerden, of sabotage?

  In de eerste editie won Eric Vanderaerden maar liefst 4 van de 10 ritten. Aan de vooravond van de afsluitende tijdrit moest hij 40 seconden goedmaken op leider Dag-Otto Lauritzen, een haalbare kaart voor onze landgenoot.

   

  Maar het parcours in Atlantic City was niet duidelijk aangegeven en Vanderaerden volgde een motor van de organisatie toen die het parcours verliet. Hij besefte te laat dat hij zich vergist had en zag zijn kansen op de eindzege in rook opgaan.

   

  Kwatongen beweren dat de organisatie een hand had in dat incident. De eerste Tour de Trump moest en zou immers een overwinning opleveren voor een Amerikaanse renner, of toch minstens een ploeg uit de Verenigde Staten... zoals de Noor Lauritzen, die voor het Amerikaanse 7 Eleven reed.

  Retro: Eric Vanderaerden rijdt verkeerd in slotrit Tour de Trump (1989)

  erelijst
  Tour de Trump
    renner team
  1989 Dag Otto Lauritzen (Noo) 7-Eleven
  1990 Raul Alcala (Mex) PDM-Concorde
  Tour DuPont
  1991 Erik Breukink (Ned) PDM-Concorde
  1992 Greg LeMond (VS) Z
  1993 Raul Alcala (Mex)
  WordPerfect
  1994 Vjatsjeslav Jekimov (Rus) WordPerfect
  1995 Lance Armstrong (VS) Motorola
  1996 Lance Armstrong (VS) Motorola