• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Aerts: "Doet deugd dat ik een van de belangrijkste wedstrijden win"

  Aerts pronkt met zijn trui en gouden medaille.

  Toon Aerts is de verrassende Europese kampioen na een knappe solo. "Pas in de laatste ronde besefte ik dat ik het zou kunnen afmaken", reageert hij. "Ik ben geen veelwinnaar, dus dit is een speciaal gevoel." Ook Wout van Aert gunt zijn gelegenheidsploegmaat de overwinning van harte.

  Met welk doel was Toon Aerts naar Pontchâteau gereisd, wou Michel Wuyts weten. "Ik wou een goede wedstrijd rijden, want het is een parcours dat me wel lag", vertelt de kersverse Europese kampioen.

  "Ik reed een gat dicht op een Fransman en ineens was ik alleen weg. Op een ronde of 3 van het einde dacht ik dat er misschien wel iets in zat, maar het was pas in de laatste ronde dat ik besefte dat ik het zou kunnen afmaken."

  "Ik hoorde in de achtergrond dat de renners van de Belgische ploeg, ook Wout (Van Aert), uitstekend afstoppingswerk aan het doen waren."

  "Dit zorgt voor rust. Er zijn veel wedstrijden die gewonnen worden door de twee tenoren, Mathieu (van der Poel) en Wout, maar ik heb hier een van de belangrijkste wedstrijden gewonnen. Dat doet wel deugd."

  "Ik besef het nog niet echt. Dat zal waarschijnlijk pas dinsdag komen, als ik met deze mooie, witte trui aan de start sta van de Koppenbergcross. Ik ben geen veelwinnaar, dus het is een speciaal gevoel."

  Van Aert: "Ik gun het Toon van harte"

  "De Belgen reden de perfecte koers door om de beurt aan te vallen", blikt bronzen medaille Wout van Aert terug. "Op die momenten zat ik in de zetel. Toon ging op een goed moment. Hij heeft de overwinning verdiend."

  "Ik was van plan om te wachten tot de laatste bocht. Dat was de enige optie. Mathieu (van der Poel) en ik zouden elkaar er niet kunnen afrijden."

  In de voorlaatste ronde probeerde Van Aert samen met Pauwels weg te rijden, maar de rest kwam weer aansluiten. "Mathieu kwam dan van achteren in de laatste bocht en dat verraste me. Anders had ik nog naar de tweede plaats kunnen sprinten."

  "Ik had liever zelf gewonnen, maar ik heb al een heel mooie trui", zegt de wereldkampioen. "Voor Toon is het een bijzondere dag, dus ik gun het hem van harte."

  Van der Poel: "Was niet van plan om iedereen terug te halen"

  Van der Poel leek zich te ergeren aan het wedstrijdverloop. "Ik heb me na halfkoers achteraan gezet, omdat ik begreep dat het niet veel zin had", reageert hij. "Ik heb dan gewoon op de finale gespeeld. Ik was niet van plan om iedereen terug te halen."

  "Ik denk dat Toon het niet gestolen heeft, hij heeft er ook voor moeten rijden. Ik heb een paar keer geprobeerd om het verschil te maken, maar het was heel moeilijk."

  "Ik heb het hoogst haalbare eruit gehaald. Ik had graag de trui gehad, maar het is de tweede plaats geworden en ik denk dat we een heel mooie cross gezien hebben."