• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bondscoach Belgisch korfbalteam: "België zal Nederland op een dag verslaan"

  Steven Mijnsbergen wil de kloof op Nederland vernauwen.

  Voor de vierde keer op een rij vormt België-Nederland de EK-finale, zondag in Dordrecht. Maar de Belgian Diamonds slaagden er nog nooit in om te winnen. "De achterstand op Nederland haal je niet zomaar in", zegt Steven Mijnsbergen, de Nederlandse bondscoach van het Belgische korfbalteam.

  Een Nederlandse bondscoach... dat is het geheime wapen van de Belgian Diamonds in de finale van het EK. De Nederlander Steven Mijnsbergen traint sinds deze zomer de Belgische korfbalploeg met één grote missie: dichter aansluiten bij Nederland.

  "Maar dat kan je niet binnen een paar maanden bewerkstelligen", vertelt Mijnsbergen aan Sporza. "Het verschil tussen België en Nederland is vrij groot."

  "De Nederlandse korfballers zijn profs, die 20 uur per week trainen, terwijl de Belgische korfballers amateurs zijn met ook een maatschappelijke carrière. De top in Nederland is ook breder en er zijn meer faciliteiten. Nederland telt 100.000 korfballers, België heeft er 8.000."

  "Ik denk wel dat er een heleboel Belgische spelers zou kunnen meedraaien in de top van Nederland. Talent is één zaak, maar je moet ook een hoop trainingsarbeid kunnen verrichten."

  "Ik voel dat de Belgen bereid zijn om voor een professionelere aanpak te kiezen. Momenteel proberen we ons spel te wijzigen: iets meer dynamisch korfbal spelen zoals in Nederland. Na de Wereldspelen van 2017 zullen we ook een intensiever programma proberen af te werken."

  "Mooi als we dit weekend al een stap kunnen zetten"

  De laatste 20 jaar was Nederland telkens te sterk voor de Belgian Diamonds. "Maar hoe beter we elk duel met Nederland voorbereiden, hoe dichter de dag komt dat we Nederland zullen verslaan", zegt Mijnsbergen.

  "Ooit zal België winnen tegen Nederland. Het zou mooi zijn als we daar dit weekend al een stap kunnen in zetten."